Nyitókép forrása: ta3.com

 

Igor Matovič (OĽANO) kormányfő kedd délutánra kerekasztal-találkozóra hívta az ország azon szakértőit, akik bármilyen módon ki tudják venni a részüket a járvány elleni harc további tervezésében. Nem csak járványszakértők, de matematikusok és más kutatók is meghívást kaptak. Maga a találkozó és a legnagyobb koponyák felsorakoztatása azt sejteti, hogy a koronavírus harmadik hullámának küszöbén keményebb, vagy az eddigieknél merőben eltérő intézkedésekre kell számítanunk. Persze, szó esett az egyetlen érdemi megoldást nyújtó lehetőségekről, a vakcinákról is.

 

Pavol Čekan  biokémikus úgy fogalmazott, az orosz Szputnyik V vakcinával kapcsolatos vita nem új keletű, most inkább arra kellene összpontosítaniuk, mi legyen a következő lépés. Szerinte nem kizárt, hogy engedélyezik a nem regisztrált vakcinák kísérleti célú használatát, természetesen a beteg írásbeli jóváhagyása esetében.

 

Vladimír Krčméry professzor a sajtónak azt nyilatkozta, a vakcinák kapcsán a legjobb hír, hogy a The Lancet tudományos lap már beszámolt arról, hogy egy újabb, amerikaiak által elkészített oltóanyag esett át az engedélyeztetés harmadik fázisán. A harmadik fázison túl jelenleg mindössze 11 vakcina van túl.

 

 hirdetes_300x300  

„A tudomány teljesen apolitikus, vagy az emberért, vagy ellene van. Nem teszünk különbséget kínai, orosz, amerikai vagy európai vakcinák között. De mivel geopolitikai értelemben az Európai Unió részei vagyunk, ezért elsősorban azokat a vakcinákat részesítjük előnyben, amelyek átestek az EU regisztrációján”

 

fogalmazott a professzor.

 

A Szputnyik V körüli vita az elmúlt hétén fajult botránnyá, miután a legkisebb kormánypárt, a Za ľudí élve koalíciós vétójogával megakadályozta az orosz vakcina szlovákiai engedélyezését. A többnyire liberálisokból álló párt először azzal érvelt, hogy nem szabad kísérleti nyulakként használni az ország lakosait egy EU által nem regisztrált gyógyszert, majd azzal vádolta meg a kormányfőt, hogy a kormány jóváhagyását akarta kérni egy olyan lépéshez, amit az egészségügyi miniszter egyedül is meghozhatott volna külön engedély keretében.

 

A kormányfő szerint azonban az egész kormány támogatására lett volna szükség, hogy a vakcina iránti bizalom ne essen politikai és geopolitikai csatározások áldozatává.

 

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyelőre hiányos dokumentációra hivatkozva nem regisztrálta a Szputnyik V vakcinát.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.