Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Bár még kedd délelőtt is reális esély volt arra, hogy Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter lemond, ebédidőre ennek az esélye a töredékére csökkent. Azt követően, hogy több kormánypárti politikus is jelezte, közeledtek az álláspontok a koalíción belül. A kormány nem csak a katasztrofális járványhelyzet miatt került nyomás alá, hanem belső ellentétek is feszítik. Főleg a népszerűtlen döntések felvállalása (vagy fel nem vállalása), a veszélyhelyzet meghosszabbításának kérdése miatt és persze a háttérben ott sejlik az uniós újjáépítési alapból Szlovákiának jutó 8 milliárd euró feletti marakodás is.

 

Közben az ország anélkül néz szembe a harmadik hullámmal, hogy a másodikból egyáltalán kilábalt volna. Mindezek ellenére kiszivárgott információk szerint a veszélyhelyzet meghosszabbításának kérdésében sikerült, vagy legalábbis majdnem sikerült megállapodásra jutniuk a feleknek.

 

Igen, a harmadik hullám küszöbén több politikus bejelentette, hogy nem áll szándékukban támogatni a veszélyhelyzet meghosszabbítását. Ez nem csak a kijárási tilalom és a boltzár fenntartását teszi lehetővé, hanem többek között azt is, hogy az egészségügyi erőforrások szervezése felett teljes befolyása legyen az államnak. Enélkül ugyanis például a magánkórházak kihúzhatnák magukat a jelenlegi kötelességeik alól.

 

 hirdetes_810x300  

Néhány nappal ezelőtt Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter kijelentette, hogy nem tudja garantálni pártja minden képviselőjének támogató szavazatát a veszélyhelyzet meghosszabbítására vonatkozóan. Hétfőn (febr. 22.), a koalíciós tanács ülésén állítólag sikerült kompromisszumokat elérni, és úgy tűnik, meglesz a parlamenti többség a hosszabbításhoz. A kormány döntését ugyanis az új szabályok szerint a parlamentnek 20 napon belül utólag kell megerősítenie.  A dolog persze nem ennyire egyértelmű.

 

Dilemmák és érdekek

 

A parlament akkor fogja megerősíteni a kormány döntését, ha az megfelelő indokot kap. Az indoklást tartalmazó dokumentumot végül Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi és Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter dolgozta ki. Elvileg ennek az irománynak kellene meggyőznie az embereket arról, hogy szükség van a veszélyhelyzetre. Nem mintha a csordultig telt kórházak és a mutációk egész sora nem lehetne elég nyomós érv.

 

Az alkotmányos többséggel rendelkező koalíció azért került kompromisszum kényszerbe, mert képviselőik jelentős része beteg, vagy karanténban van. A kijárási tilalommal kapcsolatban egyébként más országokban is egyre fogy a politikai akarat, annak ellenére, hogy ez a leghatékonyabb módja az emberi érintkez csökkentésére. Csehországban épp két héttel ezelőtt utasították el a kijárási tilalom bevezetését. Esetükben sem nagyon találni megfelelő indokot a lépésre, ha csak nem azt, hogy idén választások lesznek, és mindenki szabadulni akar a népszerűtlen döntésektől.

 

Krajčí marad

 

A másik komoly vita a koalíción belül Marek Krajčí egészségügyi miniszter pozíciója volt, akit a liberálisok vettek össztűz alá a kialakult járványhelyzet miatt – azok a liberálisok, akik megnyitnák az éttermeket.

 

A Za ľudí és az SaS egyes képviselői talán még az ellenzéknél is élesebben támadták az egészségügyi miniszert. Richard Sulík pedig az egyik hétvégi politikai műsorban kijelentette, hogy tudna pár nevet Krajčí helyére. Persze, a teljes képhez hozzátartozik, hogy miközben folyik a járványellenes harc, az uniós tagországok kormányainak véglegesíteniük kell az uniós újjáépítési alap felhasználásának terveit. Szlovákiának 8 milliárd eurós szelet jut a tortából, és ha minden igaz, az egészségügy kapná a legnagyobb részt a minisztériumok közül (a második legtöbbet a gazdasági minisztérium, amit Sulík vezet).

 

Az OĽANO most ezért emlékeztette a nyilvánosságot, hogy a Krajčít bíráló liberális politikusok szavaztak a kemény lockdown ellen karácsony előtt, márpedig ma épp ezt tartják a jelenlegi helyzet legfőbb okának. Hogy végül milyen „érveket” kaptak a támadólag fellépő liberális politikusok a visszavonulásukért, egyelőre nem derült ki, de Krajčí visszahívása lekerült a napirendről. Legalábbis a következő néhány napra, vagy hétre.

 

Sulík pozíciója sem volt biztos

 

A szlovák sajtó szerint téma volt ugyanakkor Richard Sulík leváltása is, aki miközben színtiszta ellenzéki retorikát folytat, és a járványellenes intézkedések leépítését szorgalmazza alternatív megoldások javasolása nélkül, késlekedik az antigéntesztek, és az iskoláknak szánt egyszerűsített antigéntesztek megvásárlásával.

 

Hogy lesz-e meglepetés, azt még ma megtudjuk, annyi biztos, hogy az SaS nagy része mégis csak hajlandó lesz feltenni a kezét a veszélyhelyzet meghosszabbítása mellett. Jellemző egyébként a pártra, hogy minél rövidebb időt javasol, mert minél gyakrabban kell szavaznia róla  parlamentnek, annál többször kerül alkupozícióba. Nem szabad elfelejteni, hogy az SaS a második legkisebb koalíciós párt – mégis a legtöbb politikai hasznot tudta húzni eddig a válságból.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.