Nyitókép forrása: cas.sk

 

A kormány elfogadta az OĽANO által vezetett belügyminisztérium műhelyéből származó állampolgársági törvény módosítást, amely bizonyos esetekben megakadályozza a szlovák állampolgárság elvesztését egy másik ország állampolgárságának megszerzése esetén. A dolog azonban a felvidéki magyarság szempontjából sok újat nem hoz, a kormány elsősorban a külföldön életvitelszerűen élőknek kedvezett, illetve azoknak, akiknek van bejelentett lakhelye az adott másik ország területén. Tény, hogy ennél többet a kormányprogramban sem ígértek.

 

Az MKP továbbra is napirenden kívánja tartani a kettős állampolgárság kérdését

 

A módosítás értelmében szlovák állampolgárságot kaphatnak azok, akik korábban saját kérésükre lemondtak róla, illetve azok is, akik valamely (szőlő, nagyszülő, dédszülő) felmenője szerint szlovák származású.

 

 hirdetes_300x300  

Nem vesztenék el szlovák állampolgárságukat azok, akik másik ország állampolgárságát házasság, születés útján kapta meg, illetve azt kisorú gyermek kapja meg. Nem vesztik el szlovák útlevelüket azok sem, akik az adott másik országban legalább öt éve rendelkeznek bejelentett, állandó vagy nyilvántartott lakhellyel. A módosítás szerint az a kiskorú sem veszítheti el szlovák állampolgárságát, akinek szülője szlovák állampolgár marad.

 

Király Zsolt: Berényi még Matovič tanácsadója?

 

Jelenlegi vagy volt cseh állampolgároknak az új verzió szerint már nem kell majd igazolniuk a szlovák állampolgárság megszerzéséhez, hogy bírják a szlovák nyelvet. A nyelvi kivétel a 65 év felettiekre is vonatkozik.

 

A szlovák állampolgársági törvényt 2010-ben vezette be az I. Fico-kormány a magyar kedvezményes honosítási törvényre reagálva, hogy megakadályozza a felvidéki magyarok tömeges állampolgársági igénylését. Az azóta eltelt időben 3500 ember veszítette el szlovák útlevelét a törvény miatt, többségük nem magyar. A törvény alapvetően alkotmányellenes, hiszen a szlovák alkotmány egyértelműen kimondja, hogy szlovák állampolgártól nem lehet elvenni az állampolgárságát, csak önként lemondhat róla. Az Alkotmánybíróság azonban – nyilvánvaló politikai nyomásra – nemes egyszerűséggel úgy döntött, nem tudja megállapítani, hogy a törvény alkotmányellenes-e vagy sem.

 

A Matovič-kormány a kormányprogramban a fentieknél nem vállalt többet, így meglepetés valójában történt. A 2020-as választások előtti időszakban a mai kormánypártok politikusaitól többször lehetett olyan véleményeket hallani, hogy az állampolgársági törvény magyarokra hátrányos részét azért kell fenntartani, mert a magyar honosítással választási jog is jár, a döntéshozók pedig attól félnek, egy másik ország választási kampánya politikai problémákat okozhat Szlovákiában.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.