Zsófia, Szonja
 • HUF: 355.15
 • USD: 1.21
 • 12 °C
 • 20 °C
Belföld

Klus Ukrajnához hasonló helyzettől fél: Ezért vonják meg a magyaroktól a kettős állampolgárságot Szlovákiában

A szlovákiai magyarok csak egy igazolványra vártak, melyet a szívüknél hordhatnak, reagált Gyimesi

Nyitókép: TA 3 (reprofoto)

 

Frissítve: 21.50 Abháziát, Kelet-Ukrajnát, a Donyec-medencét és más, hasonló háborús térségeket emlegetett Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár annak indoklásaként, hogy miért nem teszi lehetővé a szlovák állampolgársági törvény a kettős állampolgárságot a felvidéki magyarok számára is.

 

A kormány elfogadta az állampolgársági törvény módosítását – magyar szempontból nincs áttörés

 

A téma a TA3 hírtelevízió szerda esti műsorában került terítékre Gyimesi György (OĽaNO), Marian Kotleba (ĽSNS), Martin Klus (SaS) és a Marian Kéry (Smer részvételével).

 

Kettős mérce a magyarokkal szemben

 

A szlovák kormány szerdán elfogadott döntése értelmében (melyet még a parlamentnek is el kell fogadnia), újra lehetővé tenné a kettős állampolgárságot (és visszaadná mindenkinek, akitől elvette), akik életvitelszerűen, legalább öt éve élnek az adott országban.

 

Gyimesi György keményen kritizálta a mai döntést, mely szerepel ugyan a kormányprogramban, de szerinte a koalíciós tárgyalások idején lehetőség volt arra is, hogy visszatérjenek a magyarok számára is elfogadható, 2010 előtti állapotokhoz. Gyimesi szerint azonban a  jobboldali liberális SaS  keményen ellenezte azt.

 

 

Gyimesi elmondta, hogy a most elfogadott törvénymódosítás teljes meztelenségében megmutatta, hogy az egész igyekezet kezdettől fogva a magyarok ellen irányult. „Ez a kettősség csak még láthatóbb lett“ – mutatott rá a magyar nemzetiségű kormánykoalíciós képviselő.

 

Klus a kárpátaljai példával is riogatott

 

Fő vitapartnere, Martin Klus a műsorban teljesen komolyan az ukrajnai állapotok Szlovákiába való begyűrűzésének kockázatábal érvelt, amire szerinte semmi szükség. Konkrét példaként a Kárpátalján egyes magyar nemzetiségű önkormányzati jelöltek mellett kampányoló magyar kormányzati politikusokat hozott fel. Mint ismert, Szijjártó Péter, vagy éppen Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár járt a térségben, teljesen szokványos módon. Klus szerinte valami hasonló következne be Szlovákiában is a magyar kormányzat részéről.

 

„A lényeg, hogy a többi ország vonatkozásában sikerült megoldanunk a helyzetet, és nem vesztik el az emberek állampolgárságukat“

 

– mondta ki Klus kerek perec azt, amit gondol.

 

A műsorban közvetve azzal is megvádolta koalíciós társát, hogy alkotmányellenesen cselekszik, mert szerinte nem Szlovákia érdekeit képviseli. Gyimesi ezt határozottan visszautasította.

 

 

Gyimesi: a magyarok egy igazolványra várnak

 

Gyimesi azzal érvelt, hogy egy szlovák soha nem fogja megérteni, mit jelent az, amikor érzelmi, kulturális, történelmi, anyanyelvi kötődéssel bír valaki egy másik ország iránt.

 

„Ettől még lojálisak vagyunk Szlovákiához. A szlovákiai magyarok csak egy igazolványra vártak és várnak, melyet a szívüknél hordhatnak,“

 

– nyomatékosította.

 

Gyimesi rámutaott Klus pálfordulására is, aki 2018-2019-ben még szintén a 2010 előtti állapotokhoz való visszatéréshez nyújtott be módosító indítványt. “Ezzel a szalto-mortáléval arcul köpte a szlovákiai magyarokat” – vágott neki oda a műsorban Gyimesi.

 

Marian Kotleba és Gyimesi György a műsorban. Kép: reprofoto (TA 3)

 

A parlamentben várhatón még megpróbálják kibővíteni a törvény hatályát, hogy az a felvidéki magyarokat is érintse, de Gyimesi erre nem sok esélyt ad.

 

A Most-Híd felelőssége

 

A műsorban szóba került a Most-Híd felelőssége is, akik az elmúlt négy évben kormányzati pozícióból semmit nem tettek a kérdés rendezése érdekében. Említést érdemel az is, hogy Igor Matovič nemzetiségi tanácsadója az MKP alelnöke, Berényi József, aki a kormány mai döntésére nem reagált. Maga a párt azonban közleményt adott ki.

 

Király Zsolt: Berényi még Matovič tanácsadója?

 

A 2010-es szlovák ellentörvény életbe lépése óta 3500 szlovák polgár vesztette el állampolgárságát. Többségében a német, cseh, osztrák és brit állampolgárság felvétele miatt.

 

A műsor itt visszanézhető (a kettős állampolgárságról szóló rész 53:25-től kezdődik):

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 20 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

f.
2021. feb. 24. 21:43

Csak ennyi: légy átkozott klus, meg az is, akitől a parancsokat kapod!!!!!!!!!!!!!

Zoltan
2021. feb. 24. 22:01

Nem masokat kell hibaztatnunk sajat gyengesegunkert.

Hmmm
2021. feb. 24. 23:42

A nevéből(Klus) ítélve ő is kollektív bűnös, államellenség, csak az ő nagyapja a miénkkel ellentétben behódolt és talpnyaló lett. És erre tanította az unokáját is

Zoz
2021. feb. 25. 00:26

Még mindig be akarják olvasztani a magyarokat!

Zoz
2021. feb. 25. 00:30

Egy komment tetszikelőt be lehetne vezetni ezen az oldalon is. Az lehet növelni az olvasottságot .

  Király Zsolt
  2021. feb. 25. 10:35

  A közösségi oldalunkon van erre lehetőség, ahol a kommentforgalom többszöröse az itteninek.

varga lajos
2021. feb. 25. 08:05

Nagy tévedés a Körkép részéről, hogy pont erről a kivételes szlovák hülyéről cikkezik, mert az ilyeneknek eyelEn ép gondolatra nem futja a nyak feletti testrészükből, ami csak addig nevezhető fejnek, amíg betömik a nyílásán a napi falatokat, meg a levegőt beszippanják, mert amúgy a többi funkcióra alkalmatlan vagy térfogat vagy kellő tartalom hiányzik a teljes emberi feladatokhoz.

  Fekete péter
  2021. feb. 25. 09:53

  ÉS A TALPA SIMÁRA VAN BOROTVÁLVA!!!

JAROSS ANDOR
2021. feb. 25. 11:29

Gyimesi előtt viszont le a kalappal! Többet tett - állt ki a magyar érdek mellett egy műsor alatt mint a hidasok 4 év alatt. Sőt, meg merem kockáztatni, hogy a Dodi által vezetett, a magyarországi pénzek lenyúlására szakosodott MKP-nál is! Karakánul állt ki, és próbálta a Klus féle elv nélküli karrierpolitikusnak elmagyarázni, hogy mit is jelent a külhoni magyarnak az állampolgárság. És tette mindezt egy szlovák mozgalom tagjaként, ahol biztos hogy nem mindenki örült az efféle "magyaros" megnyilvánulásnak. GYURI, további KITARTÁST!

  Fehér István
  2021. feb. 25. 17:27

  Jaross úr leírta helyettem is! Gyimesi kellemesen meglepett, ahogyan Kotleba visszafogottságát sem tudom hová tenni. Az meg kimondottan érdekel, hogy miért nem volt jelen a beszélgetésen Berényi József, aki ha nem tévedek, többek között Matovič nemzetiségi tanácsadója?!

B, Gy.
2021. feb. 26. 17:06

Vegre van egy bator ember aki meg meri mondani. hogy nekunk mas a vilagrol alkotott elkeozelesunk mint a szlovakoke. Ne hagyjuk magunkat egy szlovak dobozba bedobozolni ki kell harcolnunk szadadsagunkat , nem vagyunk a szlovakok tulajdona csak egyutt elunk veluk, Ebreszto magyarok.

hugo
2021. feb. 26. 22:02

Itt nem kérni kell ,vegyék már végre tudomásul,hogy itt kovetelni és az asztalra csapni kell !!!

Lebo Bugár
2021. feb. 27. 01:27

Gyuri, de inkább Gyimesi úr, mert ezért a kiállásért és fellépésért kijár a maximális tisztelet, le a kalappal Ön előtt! Ilyen ellenséges felhozatal közt, ilyen konfrontációs témában, ilyen higgadtan és összeszedetten argumentálni, hát... Számomra öröm volt nézni! Biztos vagyok benne, hogy több ezer magyarnak aki ezt látta, egyszerre dobbant a szíve és csapta össze a két tenyerét, hogy így kell ezt csinálni, köztük én is! Még egyszer gratulálok, kitartást és több ilyen önbizalommal teli megnyilvanulást kivánok, sose feledje hogy Ön mögött állunk!!! P.S.: Felvidéki magyarok (és nem csak ti) figyeljetek, mert itt "valami" nagyszerű van kinövőfélben...!

Üzenet Kéry elvtárs és Klus szivárvány uraknak
2021. feb. 27. 01:38

Kéry: Az üknagyapád forog a sírjában, te Stockholm szindrómás asszimiláns idióta... Klus: Kár vagy a szóért, szerintem anyád-apád testvérek, azért sikerültél ilyen degenerált baromra...

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket