Nyitókép: TA 3 (reprofoto)

 

Frissítve: 21.50 Abháziát, Kelet-Ukrajnát, a Donyec-medencét és más, hasonló háborús térségeket emlegetett Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár annak indoklásaként, hogy miért nem teszi lehetővé a szlovák állampolgársági törvény a kettős állampolgárságot a felvidéki magyarok számára is.

 

A kormány elfogadta az állampolgársági törvény módosítását – magyar szempontból nincs áttörés

 

A téma a TA3 hírtelevízió szerda esti műsorában került terítékre Gyimesi György (OĽaNO), Marian Kotleba (ĽSNS), Martin Klus (SaS) és a Marian Kéry (Smer részvételével).

 hirdetes_400x285  

 

Kettős mérce a magyarokkal szemben

 

A szlovák kormány szerdán elfogadott döntése értelmében (melyet még a parlamentnek is el kell fogadnia), újra lehetővé tenné a kettős állampolgárságot (és visszaadná mindenkinek, akitől elvette), akik életvitelszerűen, legalább öt éve élnek az adott országban.

 

Gyimesi György keményen kritizálta a mai döntést, mely szerepel ugyan a kormányprogramban, de szerinte a koalíciós tárgyalások idején lehetőség volt arra is, hogy visszatérjenek a magyarok számára is elfogadható, 2010 előtti állapotokhoz. Gyimesi szerint azonban a  jobboldali liberális SaS  keményen ellenezte azt.

 

 

Gyimesi elmondta, hogy a most elfogadott törvénymódosítás teljes meztelenségében megmutatta, hogy az egész igyekezet kezdettől fogva a magyarok ellen irányult. „Ez a kettősség csak még láthatóbb lett“ – mutatott rá a magyar nemzetiségű kormánykoalíciós képviselő.

 

Klus a kárpátaljai példával is riogatott

 

Fő vitapartnere, Martin Klus a műsorban teljesen komolyan az ukrajnai állapotok Szlovákiába való begyűrűzésének kockázatábal érvelt, amire szerinte semmi szükség. Konkrét példaként a Kárpátalján egyes magyar nemzetiségű önkormányzati jelöltek mellett kampányoló magyar kormányzati politikusokat hozott fel. Mint ismert, Szijjártó Péter, vagy éppen Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár járt a térségben, teljesen szokványos módon. Klus szerinte valami hasonló következne be Szlovákiában is a magyar kormányzat részéről.

 

„A lényeg, hogy a többi ország vonatkozásában sikerült megoldanunk a helyzetet, és nem vesztik el az emberek állampolgárságukat“

 

– mondta ki Klus kerek perec azt, amit gondol.

 

A műsorban közvetve azzal is megvádolta koalíciós társát, hogy alkotmányellenesen cselekszik, mert szerinte nem Szlovákia érdekeit képviseli. Gyimesi ezt határozottan visszautasította.

 

 

Gyimesi: a magyarok egy igazolványra várnak

 

Gyimesi azzal érvelt, hogy egy szlovák soha nem fogja megérteni, mit jelent az, amikor érzelmi, kulturális, történelmi, anyanyelvi kötődéssel bír valaki egy másik ország iránt.

 

„Ettől még lojálisak vagyunk Szlovákiához. A szlovákiai magyarok csak egy igazolványra vártak és várnak, melyet a szívüknél hordhatnak,“

 

– nyomatékosította.

 

Gyimesi rámutaott Klus pálfordulására is, aki 2018-2019-ben még szintén a 2010 előtti állapotokhoz való visszatéréshez nyújtott be módosító indítványt. „Ezzel a szalto-mortáléval arcul köpte a szlovákiai magyarokat” – vágott neki oda a műsorban Gyimesi.

 

Marian Kotleba és Gyimesi György a műsorban. Kép: reprofoto (TA 3)

 

A parlamentben várhatón még megpróbálják kibővíteni a törvény hatályát, hogy az a felvidéki magyarokat is érintse, de Gyimesi erre nem sok esélyt ad.

 

A Most-Híd felelőssége

 

A műsorban szóba került a Most-Híd felelőssége is, akik az elmúlt négy évben kormányzati pozícióból semmit nem tettek a kérdés rendezése érdekében. Említést érdemel az is, hogy Igor Matovič nemzetiségi tanácsadója az MKP alelnöke, Berényi József, aki a kormány mai döntésére nem reagált. Maga a párt azonban közleményt adott ki.

 

Király Zsolt: Berényi még Matovič tanácsadója?

 

A 2010-es szlovák ellentörvény életbe lépése óta 3500 szlovák polgár vesztette el állampolgárságát. Többségében a német, cseh, osztrák és brit állampolgárság felvétele miatt.

 

A műsor itt visszanézhető (a kettős állampolgárságról szóló rész 53:25-től kezdődik):

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 20 olvasónak tetszik ez a cikk.