Nyitókép: Körkép.sk

 

Frissítve: Február 28. Február 8-án a felvidéki magyar médiatérben elsőként, és eddig egyedüliként mutattunk rá annak veszélyére, hogy a magyar (MKP) és a vegyespárt (Most-Híd) fúziójával egy újabb vegyespárt alakul.

 

Igaz, a választók megtévesztése végett valószínűleg szerepel majd a nevében a „magyar“ szó, de értékrendjét, ideológiáját, jövőképét illetően ez bizony a Most-Híd által eddig is vallott eszmék folytatása lesz.

 

Megszűnik az MKP

 hirdetes_810x300  

 

Nem beszélve arról, hogy milyen áron. Forró Krisztián pártelnöknek mindehhez az MKP-t is meg kell majd szüntetnie. A magyarok így a Most-Híd szatelitpártjaként működő, a magyarság megosztása érdekében létrehozott és hamarosan átnevezésre kerülő MKDSZ-ben politizálhatnak tovább.

 

 

Sem az MKP, sem a Most-Híd nem meri megkockáztatni ugyanis, hogy a választók ilyen mértékű masszív ellenállása mellett aláírásgyűjtésbe kezdjenek egy új párt érdekében.

 

A Körkép.sk, érezve a bajt, két szavazást is indított olvasói és a választók számára, melyben kifejthették véleményüket. Mindkét ankétban ezernél is többen mondtak véleményt minderről. Íme, az eredmények:

 

Az MKP és a Most-Híd úgy döntött, az Összefogás nélkül hoz létre új pártot. Egyetértesz ezzel?

Betöltés ... Betöltés ...

 

Egyetértesz az MKP megszüntetésével és hogy helyébe az átnevezett MKDSZ lépjen?

Betöltés ... Betöltés ...

 

Látva sajátjaik bősz ellenkezését, az MKP által irányított médiumokban el is kezdődött a cáfolatsorozat, hogy ez nem így lesz, nem lesz új vegyespárt…Csakhogy a Most pont ezt kommunikálja.

 

Elfogtunk egy levelet

 

Mígnem maga az élet erősítette meg mindazt, amiről a felvidéki magyarság jövőjéért aggódva cikkeinkben már jó ideje rámutatunk.

 

A napokban több forrásból a Körkép.sk birtokába jutott egy kétnyelvű körlevél, melyben Solymos László, a Most-Híd elnöke magyarázza el saját párttársainak az MKP-val való paktum részleteit. Kiábrándító pragmatizmussal az MKP törzsszavazói számára.

 

Körkép.sk exkluzív: Finisben az új vegyespárt! Így tenné fel az utolsó kenetet a Most-Híd az MKP-ra

 

A levél tartalma annál érdekesebb, hogy a Most-Híd elnöke olyan részletekről tájékoztatja saját táborát, amelyekről vélhetően az MKP leghűségeseb tagjainak többsége sem nagyon tud, és politikai döntés sem született.

 

Hogy mi készül a boszorkánykonyhában? Íme a részletek:

 

Az MKP és a Most-Híd paktumának köszönhetően 5 fős országos elnökség alakul, melynek döntéshozó szerveiben 3:2 arány érvényesül majd. Az elnököt az MKP (vélhetően Forró vagy Őry), a második embert a Most-Híd (valószínűleg a NAKA által vizsgált Solymos) adja majd. Az elnökségben több jelentős döntést kizárólag konszenzus útján lehet majd meghozni.

 

Azaz, a 3:2 arány ellenére mindenhez kell majd a vegyesék jóváhagyása is. Hogy ez milyen kockázatokat rejt magában, láthattuk a két párt kettős nemzetiséghez való viszonyulásában is. Az MKP némán tűrte, hogy a Most-Híd átvigye saját akaratát.

 

A fékek és ellensúlyok a regionális struktúrák szintjén is meg fog jelenni. Solymos kerek perec le is írja, hogy „pusztán többségi akarat nem lesz elég a nagyobb horderejű döntések meghozatalához.“ Magyarán, a vezetőség számára fontos hatalomátmentésen kívül az MKP mindenben kénytelen lesz megegyezni a Mostosokkal. Például a Beneš-dekrétumok, az autonómia, a magyar és a szlovák kormányhoz fűződő viszony, vagy a Peter Pellegrinivel való (ismételt) koalícióra lépés kérdésében.

 

 

Solymos azt is kilátásba helyezi, hogy a párt első!!! (azaz a másodikat már egyáltalán nem biztos) elnökét az MKP adja majd, aki 2020-ig nem töltötte be az MKP elnöki pozícióját, a második legfontosabb tisztségviselő a Most-Híd soraiból kerül majd ki. Hogy mi jöhet az első elnök mandátumának lejárta után, az szinte borítékolható…

 

Hogy mi várható, ha mindez létrejön? Solymos ezt is világosan leírja:

 

„Az új pártban a Híd egy külön platformmal rendelkezik majd, amely mind világnézeti, mind az aktuálpolitika területén nagy önállóságot biztosít számunkra. (…) a legfontosabb, hogy a közös párt amelynek létrehozása hamarosan megtörténhet, biztos jövőt jelent majd a Híd által képviselt értékeknek és a felvállalt feladatoknak. (…) Meggyőződésem, hogy ez az út vezet abba a jövőbe ,amiért 2009-ben megalapítottuk ezt a pártot, és amelyért az elmúlt 10 évben dolgoztunk“

 

– fogalmaz a vegyespárt elnöke.

 

Ahogy Solymos írja, mindezt annak érdekében, mert,

 

„a Híd kiegyensúlyozott, nyugodt politikájára az emberek egy részének továbbra is szüksége van.”

 

Már csak az a kérdés, mit szólnak mindehhez az MKP törzsválasztói, az ún. keménymag.

 

Íme, a levél szlovák verziója:

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 22 olvasónak tetszik ez a cikk.