Csongor
  • HUF: 359.31
  • USD: 1.20
  • 3 °C
  • 13 °C
Belföld

Koronavírus – Ha egy 60 éves betegnek lélegeztetőgépre van szüksége, 50 százalék esélye sincs a túlélésre

Megjelent az első olyan statisztika, ami a kórházi elhalálozásokat (és a túlélési esélyeket) mutatja meg

Nyitókép forrása: sme.sk

 

Lesújtó adatokat tett közzé nemrég a Egészségügyi Elemzések Intézete (a szlovák egészségügybe bekerülő koronavírus-fertőzöttek túlélési esélyeit illetően. Az adatok tanúsága szerint, ha egy a hatvan év feletti beteg állapota oda súlyosbodik, hogy lélegeztetőgépre van szüksége, 50 százalék esélye sincs a túlélésre.

 

Ez az első olyan statisztika, ami a kórházban kezeltek adatait összekapcsolja a halálozási adatokkal. Azonban más érdekességeket is tartalmaz. Az IZA szakértői szerint január elejétől kvázi a járvány harmadik hullámában vagyunk, a brit mutáció miatt pedig egy újabb felszállóág van előttünk.

 

A kórházba kerülő COVID-betegek körében minden korosztály megtalálható volt. A több mint 30 ezer esetből azonban a koronavírussal szemben védtelenebb idősebb korosztály van abszolút többségben. Ennek ellenére a két szélsőérték elég távol esett egymástól: a legfiatalabb kórházi ápolásra szoruló beteg nem volt egy éves, a legidősebb páciens pedig 101 éves volt.

 

Túlélési esélyek

 

A statisztika szerint a fertőzöttek 7,2 százaléka kerül kórházba, leginkább 50 év felettiek – az összes azonosított fertőzött 86 százaléka, miközben a fertőzések számából „csak” 36 százalék a részarányuk. Más szavakkal,

 

két és félszer nagyobb eséllyel kerülnek kórházba az 50+ korosztályokba tartozók, mint a tőlük fiatalabbak.

 

A kor egyértelműen hátrányt jelentő tényező. Az intenzív ellátásra szorulók számában ez még inkább megmutatkozik (88 százalékuk 50 év feletti). A halálozási mutatók azonban már jóval feljebb tolódnak.

 

A kórházban elhunytak 20 százaléka 60-70 év közötti volt, 33 százaléka 70 és 80 közötti, 32 százaléka pedig 80-90 év közötti. Az összes haláleset 91,4 százaléka 60 felettiek körében történt.

 

Ha egy 60-70 év közötti idős személy kórházba kerül, még mindig 80 százalék esélye van a túlélésre. Ha azonban állapota súlyosbodik, és intenzív ellátásra szorul, a esélyei azonnal 52 százalékra csökkennek. Ha lélegeztetőgépre kerül, ez a szám már csak 47 százalék. Az idősebb korcsoportoknál a túlélési esély csökkenése még döbbenetesebb. Egy lélegeztetőgépre kerülő 80-asnak mindössze 29 százalék esélye van túlélni a betegséget.

 

A felvett koronavírusos betegek eddigi legrövidebb kórházi kezelés egy napig tartott, a leghosszabb 61 napig. A kezelések átlagos (medián) hossza 9 nap. Itt is érvényes, hogy minél idősebb betegről van szó, annál tovább tart a kórházi ellátás.

 

Az IZA adatai szerint a második hullám idején valamivel magasabb volt a kórházban kezelt betegek átlagéletkora. Érzékelhetően több fiatal kerül kórházba koronavírussal a Galántai és a Kassa vidéki járásokban.

 

Adatok: IZA, Grafikon: Körkép.sk

 

Adatok: IZA, Grafikon: Körkép.sk

 

Adatok: IZA, Grafikon: Körkép.sk

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket