Nyitókép: MKP Fb-oldala

 

Saját közvéleménykutatást indít az MKP a felvidéki magyarok körében. A párt által kezelt, irányított és majd ki is értékelt felmérés a politikai élet, gazdaság és régiókkal kapcsolatos egyszerű, irányított kérdésekre keresi a választ. Előfordulhat, hogy a beérkezett válaszokkal próbálják majd „lenyomni” az emberek torkán az MKP és a Most-Híd által kötött pártpaktumot.

 

„Párbeszédet indítványozunk, keresve a közös hangot a felvidéki magyarokkal. Kikérjük a polgárok véleményét, szeretnénk tudni, hogy ők hogy gondolkodnak a jelenlegi  helyzetről és szeretnénk őket is jobban bevonni a következő időszak eseményeibe, hogy velük együtt közösen alkossuk a közös jövőt”

 

– mondta Forró Krisztián pártelnök a sajtótájékoztatón.

 

 hirdetes_400x285  

Minderre kissé későn, akkor kerül sor, amikor a Most-Híd és az MKP paktumának eredményeképpen az új vegyespárt létrejöttének már csak az utolsó simításai vannak hátra. Erről tanúskodik az a levél is, melyet az MKP partnere, a Most-Híd küldött szét polgármestereinek, és melyben az új vegyespárt felállásának részleteit ecseteli.

 

Körkép.sk exkluzív! Elfogtunk egy levelet: A Most-Híd tényleg vegyespártra törekszik az MKP-val

 

Az MKP által most induló „párbeszéd“ így nem világos, hogy pontosan milyen célból is indul.

 

A kérdések megfogalmazása a legtöbb esetben az igen válaszra ösztönöz. A hat kérdésből rögtön az első kettő a politikai pártok egyesüléséről kéri ki a polgárok véleményét. Nem részletezve, hogy mit is ért pontosan egyesülés alatt.

 

Pontatlan, nem egyértelmű kérdések

 

A Körkép.sk kérdésére, hogy egyesülés alatt vajon a kétpárti MKP – Most-Híd paktumot értik-e az vagy esetleg valami mást, a sajtótájékoztatón nem kaptunk világos választ. Így könnyen előfordulhat, hogy a beérkezett válaszokat az MKP a Most-Híddal való egyesülés polgárok általi jóváhagyásaként értelmezi majd.

 

Mint ismert, a Körkép.sk korábban két felmérést is indított, ahol az emberek kifejthették véleményüket e témában. Ezekre az alábbi válaszok érkeztek.

 

Az MKP és a Most-Híd úgy döntött, az Összefogás nélkül hoz létre új pártot. Egyetértesz ezzel?

Betöltés ... Betöltés ...

 

Egyetértesz az MKP megszüntetésével és hogy helyébe az átnevezett MKDSZ lépjen?

Betöltés ... Betöltés ...

 

Az MKP által ma indított párbeszéddel kapcsolatban nem világos az sem, hogy milyen esetleges pártpolitikai célokra lesz majd felhasználna a kérdőív. Konkrét kérdésünkre, hogy nem-e épp az MKP-Most-Híd paktum megkötését kívánják majd ezzel legitimizálni, szemlesütött reakció volt a válasz úgy Forró, mint Papp részéről.

 

Válaszként annyit tudtunk meg, hogy felmérést, annak folyamatát, és a kiértékelését az MKP fogja kezelni. Ez több visszaélési lehetőséget is rejt magában. Nem fog kiderülni például, hogy a válaszadók közül mennyi a párttag, hányan töltik azt majd ki pártukázra, az MKP és a Most-Híd ráhatásaként.

 

„Az emberek békét akarnak. Mindenki azt mondja, hogy elég a megosztottságból, és valamilyen módon ki szeretnék nyilvánítani a véleményüket is. Megkérdezzük az embereket a felvidéki magyar politikai életről, a gazdaságról és a régiókról”

 

– magyarázta a kezdeményezést Papp Sándor, a Nemzetstratégiai Bizottság vezetője.

 

A felmérés nyitóoldala. Kép: kozos-hang.sk

 

Kár, hogy a kérdések összeállításakor figyelmen kívül hagyták a valóságot és a reálpolitikai történéseket. Történetesen, hogy a kezdetben MKP – Összefogás – Most-Híd hármas által indult egységesülési folyamatból ketten végül kiszálltak, és közös paktumot kötöttek.

 

A sajtótájékoztató élőben rögzített felvétele:

 

 

A hat kérdés, melyre a közös-hang.sk honlapon lehet válaszolni, a következők.

 

  1. Támogatja-e a Szlovákiában élő magyar embereket képviselő pártok egyesülését?
  2. Akarja-e, hogy a magyar embereket képviselő pártok egyesülésével létrejöjjön egy 3 megyei alelnököt, 43 megyei képviselőt és 273 polgármestert soraiban tudó szövetség, amely e számokat tekintve országosan a második, a déli járásokban pedig a legerősebb párt lenne?
  3. Helyesnek tartja-e, hogy a magyar embereket képviselő pártok egyesülésével a parlamenti választásokon egy országos lista legyen, mely a magyar választótábor egyesítésével jelentősen növeli a magyar érdekképviselet esélyét?
  4. Egyetért-e azzal, hogy az egyesült párt a magyarok pártja legyen, munkanyelve a magyar nyelv legyen, ugyanakkor vállalja fel a többi nemzetiség és a déli régiók velünk együtt élő polgárainak képviseletét is?
  5. Egyetért azzal, hogy szülőföldünk az országon belül egyenrangú megítélésben, és a többi régióhoz hasonlóan egyenértékű gazdasági fejlesztésekben és támogatásokban részesüljön?
  6. Egyetért azzal, hogy a járványhelyzet javulása után, a gazdaság újraindításához nagyobb mértékű támogatásokat nyújtson a kormány az állami költségvetésből a társadalom minden területén?

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 15 olvasónak tetszik ez a cikk.