Csongor
  • HUF: 359.31
  • USD: 1.20
  • 3 °C
  • 13 °C
Belföld

Hol van már a tavalyi fegyelem? Több fekete járásban is megnyílnak az iskolák

A tiltás eredetileg csak ajánlás, a fenntartón múlik, hogy bevállalja-e a lépést

Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Egyre súlyosabb járványstatisztikákkal kerültünk bele a koronavírus mutációkkal teletűzdelt harmadik hullámába, egyre többet lehet azonban arról olvasni, hogy fekete járásokban is megnyitják az iskolákat – és hatalmas az érdeklődés a szülők részéről. Csütörtökön a Denník N írt róla, hogy a fekete besorolású Illavai járás három városában csaknem minden iskolát megnyitottak, és a diákok 88 százaléka vissza is tért az iskolapadba. Pénteken pedig újabb járásokól derült ki, hogy március 1-jével visszatérnek a jelenléti oktatásra.

 

A nemrég Illava, Máriatölgyes és Újtölgyes városainak polgármesterei tartottak közös sajtótájékoztatót, amelyben bejelentették, hogy megnyitják az alsótagozatos osztályokat, az óvodákat és a végzős évfolyamok osztályait. Akkor még nem volt benne semmi rendkívüli, időközben azonban az Illavai járás fekete besorolásba került a járványhelyzet romlása miatt. Az iskolákba ennek ellenére a három városban az érintett diákok 88 százaléka visszatért az iskolapadba, vagyis csak a gyerekek 12 százaléka vélte úgy, hogy inkább biztosra megy.

 

A dolog érdekessége, hogy elméletileg nem is kell bezárniuk az iskolák kapuit. Ugyanis az elmúlt hetekben a sajtótájékoztatókon hangsúlyozott “zárva kell tartani” kifejezéseket felváltotta a “nyomtatékosan ajánlott” szóösszetétel. És ez jelent meg a közegészségügy vonatkozó rendeletében is, amely nem tiltja meg a fekete járásokban sem az iskolák megnyitását, csupán nyomatékosan ajánlja.

 

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy ha egy fekete vagy vörös járásban az illetékes közegészségügyi hivataltól kérnek ki álláspontot arról, szabad-e, ildomos-e megnyitni egy oktatási intézményt, a hatóság rendszerint kerüli az egyenes válaszadást. A döntés tehát a fenntartóké, esetleg az iskola vezetőségéé. Illaván, Máriatölgyesen és Újtölgyesen még nem kellett meghozniuk a döntést, mert a tavaszi szünet miatt a hétvégéig várhatnak. A kormány várhatóan az egész hétvégén tanácskozni fog az új járványkezelő intézkedéscsomagról, kérdés, a települések vezetői hajlandóak-e az utolsó pillanatig várni a döntéssel.

 

A TASR szlovák hírügynökség közlése szerint március 1-jéve megnyitnák az iskolák kapuit Körmöcbányán is (szintén az alsótagozatos és végzős osztályokban). Körmöcbánya a szintén fekete besorolású Garamszentkereszti járásban van. A körmöcbányai polgármester szerint azonban az ő városában a helyzet “megnyugtató”, az elmúlt hétvégék tesztelései 0,4-0,6 százalékos pozitivitást mutattak.

 

A Garamszentkereszti járás már a COVID-automata elindítása óta fekete besorolásban van a koronavírus terjedése miatt, a garamszentkereszti kórház már egy egész hónapja teljesen telített.

 

A szülők elveszthetik a pandémia-támogatást

 

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a kormány némiképp maga szorította sarokba a szülőket azzal, hogy az új szabályok szerint, ha az iskola megnyitja a kapuit, az oda járó gyermekek szülei már nem jogosultak a járványhelyzetre bevezetett gyermekgondozási támogatásra (pandemická OČR). 

 

Ez egyben azt is jelenti, hogy ha megnyílnak az iskolák, a szülő csak anyagi áldozathozatal ellenében marasztalhatja otthon gyermekét.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket