Nyitókép: TASR/Pavel Neubauer

 

Romániából érkeztek orvosok és egészségügyi nővérek a pozsonyi Nemzeti Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézetébe (NÚSCH). A csapat 21 napig fog segíteni a kórház aneszteziológiai és intenzív osztályán.

 

 „Súlyos a helyzet a kórházainkban. Elsősorban azok az ágyak fogynak, amelyekre a legsúlyosabb állapotban lévő, lélegeztetőgépre szoruló betegeknek van szükségük. A helyzet Nyugat-Szlovákiában a legrosszabb”

 

– mondta PeterStachura, az egészségügyi tárca államtitkára, aki hozzátette: nagyra értékelik a segítők érkezését, akiknek köszönhetően az intézet kapacitását kilenc ággyal tudják növelni.

 hirdetes_300x300  

 

Steluta Arhire, Románia szlovákiai nagykövetének elmondása szerint a román kormány érzékeli azokat a nehézségeket, amelyekkel Szlovákiának küzd, de az ország nem marad magára ebben a harcban. A nagykövet hangsúlyozta, ez a segítség az államok közötti szolidaritás megnyilvánulása.

 

A romániai egészségügyi csapat az EU európai polgári védelmi mechanizmusának aktiválása után érkeztek Szlovákiába, amit a kormány február 17-én hagyott jóvá.

 

Stachura elmondása szerint Szlovákia Dániával és Lengyelországgal is tárgyal a további segítségnyújtásról. Lengyelország tíz intenzív ágyat kínált fel Szlovákiának a Nowy Targban lévő kórházban, Németország pedig további tízet a münsteri egyetemi kórházban.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.