Csongor
  • HUF: 359.31
  • USD: 1.20
  • 3 °C
  • 13 °C
Belföld

Matovič: Tovább szigorítani már nem nagyon lehet. Az emberi fegyelmezettség a legjobb megelőzés

Az érvényben levő lockdown tovább már nagyon nem szigorítható. A vállalatok bezárását szeretnénk elkerülni

Nyitókép: reprofoto (TA 3, live)

 

Még ma összeül a kormány, hogy elfogadja az új járványügyi intézkedéseket. Ennek részleteiről és az emberek fegyelmezettségének fontosságáról szóló írásunk ITT olvasható.

 

Matovič megerősítette, hogy valódi az új, szigorúbb járványügyi előírásokról szóló dokumentum

 

A szlovák kormányfő a TA3 hírtelevízió vasárnapi politikai vitaműsorában elmondta, hogy szeretnék elkerülni a vállalatok leállítását.

 

„Az érvényben levő lockdown tovább már nagyon nem szigorítható. Már csak a vállalatok bezárása van hátra, amit szeretnénk elkerül. Az emberek fegyelmezettsége az egyik kulcsa mindennek. HA betartanánk a legenyhébb intézkedéseket is, nem lenne napi száz feletti halott,“

 

– igyekezett a választópolgárok józan ítélőképességére hatni Igor Matovič.

 

„Elfogadtuk a lockdownot, amit nem sokkal később szigorítottuk is. Majd érvénye lépett a Covid-automata. Mindezt virológusok és járványügyi szakértők javaslatára, de a fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma mégis folyamatosan növekszik. 11. hete a szakértők javaslatai alapján haladunk, eredménytelenül. Jön szembe a brit mutáció“

 

– fogalmazott a kormányfő.

 

 

Az elmúlt három nap során a kormányülés helyszínén tanácskoztak az ország vezető szakemberei, még maga a kormány is más terembe költözött. Matovič szerint ez is a fontossági sorrendet jelképezi.

 

Mint elmondta, az emberek nem ismerik el, hogy titokban lefüggönyözött éttermekbe, bárokba járnak. Fodrászhoz, gyakran baráti látogatásra is. Ehelyett inkább azt hangoztatják, hogy Matovič tehet minderről.

 

Máshol működik, nálunk nem. Mert más a hozzáállás

 

Elmondta, hogy míg más országokban a lockdown működött, nálunk nem. Pedig egy főre számítva a szlovák rendőrség több ellenőrzést végez és több büntetést ad ki, mint más, vizsgált országokban. A gond az emberek felelőtlenkedésével van.

 

További problémát jelent, hogy nálunk nagyobb a munkavégzés miatti mozgás. A külföldhöz képest Szlovákiában kevesebben dolgozhatnak otthonról. Csak mintegy a fele más nyugati országokhoz képest. Ez is a fertőzés terjedését erősíti.

 

Matovič a műsorban a moderátor felvetésére arra kérte Čaputová államfőt, hogy ne a médián keresztül üzengessen, hanem személyesen tárgyalják meg a dolgozat.

 

 

Krajčí iránt megvan a bizalom

 

Marek Krajčí leváltásával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az egészségügyi miniszter továbbra is élvezi a bizalmát. Mégpedig azért, mert karácsony előtt épp ő volt az, aki mielőbbi és minél szigorúbb intézkedések bevezetését kérte, de az SaS ellenkezése miatt, akik ekkor szerették volna kinyitni az éttermeket, kompromisszum elfogadására volt szükség.

 

„Nincs értelme ugyanis semmilyen szigorításnak, ha annak elfogadása után egyes koalíciós partnerek kiállnak, és azt mondják, ők ezzel nem értenek egyet. Így az nem is lehet hatékony“

 

– magyarázta. Az emberek ugyanis emiatt felbátorodnak, és sorozatosan sértik meg az előírásokat.

 

Halottak és kórházi betegek számában világelsők vagyunk

 

„Szeptemberben, amikor világelsők voltunk, a járvány hatékony kezelését illetően, a média erről hallgatott. Mert nem az ő favoritjuk, a progresszív párt nyerte a választásokat. A médiumok többségét oligarchák birtokolják, extrém módon gazdag emberek, akik a médián keresztül politizálnak. Amikor meg lehetett volna dicsérni, nem tették, hanem akkor is a kormány ellen hergeltek“

 

– tette hozzá Matovič, aki azt is elárulta, három vezető médium képviselői is arra kérték őt, hogy az újságírókat is vegyék előre a vakcinázásnál.

 

A kormányfő ezt elutasította.

 

A műsorban a Sputnik V orosz vakcina beszerzése is téma volt. A kormányfő szerint jó úton halad a dolog. Szerinte nem szabad geopolitikai ügyet csinálni a vírusból.

 

„A vírus nem ismeri a geopolitikai oldalakat. Ha valaki jó vakcinát gyárt, azt használni kell”

 

– mondta.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

gjoe
2021. feb. 28. 13:28

> felmérés eredményeire hivatkozva elmondta, az emberek biztonságosnak tartják a tesztelést ezt biztos az "egyszeru emberek" gondoltak, mert aki ép ésszel gondolkodik az látja hogy hetente ősze jönni teljesen idegenekkel az minden csak nem biztonságos, mert meg egy munkahelyen es az üzletben is általában ugyan azok az emberek találkoznak addig a tesztelő pontokon mindig mások vannak >sok olyan munkahely van, amelyet nem lehet otthonról végezni pl. VW-be a munkás is vagy akármelyik gyári munkás is dolgozhatna otthonról ugye? ja nem >így pedig jelentősen nő az országon belüli mobilitás. a hét naponta kötelező teszteléssel nem nőtt meg a mobilitás ugye? ahol befele menet fertőtlenítünk de kifélé menet már nem kell, nem adnak új maszkot a kijáratnál , hagy vigyük haza a vírust elgondolkodott mar valaki azon hogy amikor megyünk ki tesztelésről kifogta meg előttünk a kilincset? vagy hogy a előttünk vagy mögöttünk levő dohányzó nem-e vírus fertőzött "Amikor egy fertőzött személy tüsszent, köhög, dohányzás során kifújja a füstöt, a felszabaduló 5 mikrométeresnél nagyobb cseppek legalább 1m-es távolságra is elszállítják a kórokozókat. ennél kisebb részecskék bioaeroszolok formájában ennél messzebbre, akár 10 méterre is eljutnak és belégzés során könnyen eljuthat a légutainkba " >Covid-automata sem hozta meg a kívánt hatást miért is nem hatásos? pl. ahol a napi legtóbb fertőzött van miért nincs feketébe sorolva? miért nincs lezárva? pl. kötelező antgenteszteles idegen emberekkel egy sorba es lehet meg sorolni de pl. nincs reklámozva hogy ha kimegyünk egy üzletből vagy tesztelő pontról fertőtlenítsük a kezünket, ne vigyük be a lakásba a használt maszkot, mossunk kezet mindig ha haza érünk stb. hát ezen az összejövetelen is csak "szakemberek" voltak volt 1 Trnavarol volt 1 miniszterelnök es voltak az "egyszerű emberek"

gjoe
2021. feb. 28. 13:32

"Szeptemberben, amikor világelsők voltunk" es utána jött a novemberi országos tesztelés meg is latszik a hatása es persze ebben is csak az emberek a hibásak minek mentek el

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket