Paszkál
  • HUF: 390.11
  • USD: 1.04
  • 13 °C
  • 21 °C

Hirdetés (X)

Belföld

A kassai kórház instrukciós videókat készített a COVID-on átesett páciensek otthoni rehabilitációjához

A nehéz lefolyású COVID után a páciens gyakran kimerült, és az alapvető cselekvéseket sem tudja elvégezni.

Nyitókép: Korzár/Judita Čermáková

 

A kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórház (UNLP) instrukciós videókat készített a COVID-19 betegségen átesett pácienseknek, amelyek segítségével otthoni közegben is végezhetnek rehabilitációs gyakorlatokat.

 

Monika Krišková, a kórház szóvivőjének elmondása szerint sok páciens a fertőzés után is a betegség következményeivel, azaz poszt-COVID-19 szindrómával küzd.

 

A nehéz lefolyású COVID-19 megbetegedés után a páciens gyakran kimerült, és a hosszantartó fekvés után gyakran az olyan alapvető cselekvéseket sem tudja elvégezni, mint az ülés, felállás, evés, öltözködés vagy a toalettre való kimenés.

 

A torna segít

 

Miriam Dziaková, a Rehabilitáció, Fizioterápia és Balneológia Osztály főorvosa szerint a fizikai gyakorlatok javítják a páciensek kondícióját és teljesítőképességét, ami hozzájárul a mindennapi aktivitások elvégzésének sikerességéhez.

 

 „Nagyon egyszerű tornagyakorlatokat, légzési gimnasztikát, illetve segédeszközökkel történő járássegítő gyakorlatokat mutatunk. Az elején, kezdetleges rehabilitációként ez is nagyon sokat segíthet“

 

– magyarázta a főorvos hozzátéve, hogy a segédeszközök nagy részét elektronikusan is ki lehet íratni, az egészségbiztosító pedig teljes egészégben megtéríti az árukat.

 

Az orvosnő tájékoztatása szerint a légzési gimnasztika a légúti megbetegedések és a tüdőgyulladás legyőzés, valamint az intubáció után is nagyon fontos.

 

 

A betegség után

 

A kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórház ismertetése szerint egy ausztrál tanulmány arról számolt be, hogy a páciensek 56%-a a COVID-19 legyőzése után három hónappal is tüdőkárosodást produkált, míg a páciensek 76%-a a betegség után fél évvel is annak negatív következményeivel küzdött.

 

Pavol Joppa, a Pneumológiai és Ftizeológiai Klinika elnöke szerint a rehabilitáció már a kórházban fekvő páciens ágyánál megkezdődik.

 

„Ez egy nagyon hatékony eszköz, ami megakadályozza, hoy a tüdőn hátrányos elváltozások keletkezzenek, emellett teljes mértékben segíti a tüdő gyógyulását. Az enyhébb esetekben azzal számolunk, hogy a páciens olyan egészségi állapotba kerül. mint amilyenben a COVID-19 előtt volt”

 

– mondta Joppa.

 

 

 

Hegek a tüdőn 

 

A tüdőorvosok a szanatóriumokban és a gyógyfürdőkben való további kezelést is szorgalmazzák.

 

 „A tüdőgyulladás után a pácienseknek hegek keletkeznek a tüdejükön. Úgynevezett fibrotikus elváltozásokról van szó, ugyanis a tüdőgyulladás következtében a tüdő összehúzódik. Ezért is fontos mindent megmozgatni, megtornáztatni“

 

– magyarázta Ingrid Libáková tüdőorvos.

 

 

 

SME/Körkép.sk

 

A többi rehabilitációs videó megtekinthető ITT.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket