Nyitókép forrása: reprofoto/az OLaNO fb-oldala

 

„Itt mögöttünk látható a repülőgépünkön az orosz Szputnyik V vakcina első szállítmánya” – így jelentette be Igor Matovič kormányfő az első orosz vakcinaszállítmány megérkezését az országba. Mint elmondta, Marek Krajčí egészségügyi miniszter hajlandó külön engedéllyel lehetővé tenni a vakcina alkalmazását azoknál, akik  élni szeretnének ezzel a lehetőséggel.

 

Matovič elmondta, hogy ha a Szputnyik V beszerzésében nem lesznek fennakadások, akkor a szlovák vakcinázás tempója 40 százalékkal javulhat. A kormányfő köszönetet mondott az orosz gazdasági miniszternek és a vakcinát forgalmazó orosz holding vezetőjének a sikeres ügyletért.

 

Király Zsolt: Matovič ledobta a Szputynik V bombát. Az oroszok bérenceivé váltunk?

 

 hirdetes_810x300  

Marek Krajčí elmondta, hogy az emberek belefásultak a járványba és a korlátozásokba, a mutációk mellett ez okozza leginkább a járvány súlyosbodását. Ugyanakkor jelezte, hogy a vakcina lehetőséget ad a helyzet javítására. A vakcinákat azok megérkezése után Szentmihályfalvára, az állami tartalékalapba szállítják, ahol ellenőrzik tételkódjait, majd két hét múlva vélhetően elkezdik az oltást vele, ami teljesen önkéntes lesz.

 

A most érkező szállítmány 200 ezer adagot tartalmaz, ez a februárra igért mennyiség. Márciusban további 400 ezer adag érkezhet Oroszországból. A következő két hónap során félmillió ember beoltására elegendő orosz vakcina jön az országba, majd június végéig a maradék 1 millió adag.

 

 

Jarčuška professzor megismételte, hogy Szlovákiában jelenleg 14-15 percenként meghal egy koronavírusos beteg. A vakcina európai regisztrációja kapcsán elhangzott, hogy az még ugyan nem zárult le, de az Európai Gyógyszerügynökség már ellátogatott a Szputnyik V egyik gyárába. Azt is elmondta, hogy egy friss kutatás vizsgálja annak lehetőségét, hogy két adenovírus alapú vakcina oltását kombinálják – egyik az AstraZeneca, a másik a Szputnyik V lenne. Kiemelte, hogy a Szputnyik V hatékonysága több, mint 90 százalékos.

 

Beoltatnád magad a Sputnik V orosz vakcinával?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Jarčuška szerint az adenovírus alapú vakcinák esetén a mellékhatások rendszerint nagyon hasonlóak, mint az influenza elleni oltásoknál: fejfájás, karfájás, émelygés és egyebek. A vakcinák mutációkkal szembeni hatékonysága kapcsán kijelentette, mindegyik vakcinánál vizsgálják a kutatók a variánsok hatását, de szavaiból kiderült, lényegében még nincsenek kézzel fogható tudományos megállapítások.

 

Matovič újságírói kérdésre válaszolva elárulta, hogy a vakcina két adagja 19,95 dollárba (mintegy 17 euróba) kerül, ami jóval kevesebb, mint amibe a Moderna vagy a Pfizer kerül.

 

A kormányfő szerint Andrej Danko (SNS) korábbi házelnöknek semmi köze nem volt az orosz vakcinák vásárlásához.

 

Matovič a szállítmányról értesítette Veronika Remišová miniszterelnök-helyettest is (aki ellenezte a Szputnyik megvásárlását). A kormányfő számít arra, hogy a ma érkezett szállítmánynak bizonyára politikai következménye lesz. De arra kérte politikustársait és az államfőt is, hogy tegyék félre a politizálást, és inkább az emberek életére gondoljanak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.