Pongrác
  • HUF: 358.96
  • USD: 1.22
  • 12 °C
  • 16 °C
Belföld

Korčok szerint veszélyben van Szlovákia nyugati irányultsága.Találkozna a három legfőbb közjogi méltósággal

Szerinte Magyarország is "megcsúszott". Ja, hogy Ausztria is akarja az orosz vakcinát? Az más

Nyitókép forrása: sme.sk

 

Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter találkozóra hívná az államfőt, a miniszterelnököt és a házelnököt, hogy magyarázattal és garanciákkal szolgáljanak arra vonatkozóan, hogy Szlovákia külpolitikai irányultságában nem következett be változás. Korčok szerint egyelőre a nyugati partnerektől még nem érkezett rosszalló állásfoglalás a Szputnyik V beszerzésével kapcsolatan, de “a szlovák külügy munkatársai intenzíven keresik a reakciókat”. A külügyminiszter úgy látja, az orosz Szputnyik V vakcina “egyértelműen a hibrid hadviselés eszköze”.

 

Elmondta, hogy egészen addig, amíg nem látta a kormányfőt az Oroszországból érkezett szállítmány előtt sajtózni, az egész kérdést a járványkezelés szempontjából vizsgálta. Úgy véli azonban, hogy mára a helyzet megváltozott.

 

“Aránytalan és szükségtelen volt így sajtózni.  Nem tudom, miért volt olyan fontos jelen lennie a kormányfőnek”

 

– fogalmazott, hozzátéve, hogy emiatt találkozóra hívja a három legfőbb közjogi méltóságot, hogy azok garanciákkal szolgáljanak arra vonatkozóan, hogy Szlovákia külpolitikai irányultsága nem változott.

 

Legutóbb 2017-ben került sor ilyen találkozóra, akkor Andrej Kiska elnök, Robert Fico miniszterelnök és Andrej Danko házelnök írt alá egy nyilatkozatot arról, hogy az ország továbbra is nyugati irányultságú marad. A találkozó kiváltó oka Andrej Danko Oroszországgal szembeni túl baráti kijelentései voltak.

 

Hibrid hadviselés

 

Korčok szerint egyértelmű, hogy az orosz vakcina a hibrid hadviselés eszközévé vált. Hibrid háborúnak nevezik a hagyományos és nem hagyományos háborús eszközök kombinálását, például a katonai erő és taktika ötvözését a gazdasági, politikai, és információs (média, dezinformáció, hírszerzés) nyomásgyakorlásával. A külügyminiszter meglátása szerint az orosz vakcina az EMA regisztrációja nélkül szeretne az európai piacra kerülni. A legfontosabb kérdés, hogy ez miért van ez így – mondta.

 

A miniszer úgy véli, hogy Szlovákia “megcsúszott” a külpolitikai megítélés tekintetében annak ellenére, hogy Igor Matovič kormánya semmilyen kétségre nem adott eddig okot. Arra az újságírói kérdésre, hogy akkor a többi orosz vakcinát megrendelő, vagy fontolgató ország, mint Magyarország, Ausztria és Csehország is “megcsúszott-e”, Korčok vérbeli liberálisként azt a választ adta, hogy:

 

Magyarország biztosan megcsúszott, Ausztria esetében viszont nem tudja, a csehekre pedig nem is reagált.

 

Szlovákiában jelenleg 15 percenként meghal egy koronavírus fertőzött. A kórházak csaknem mindegyike telítődött és teljesítőképessége határán van. Ebben az állapotban nézünk szembe a járvány harmadik hullámával. Ezek után elég meredek arról hallani, hogy a külügyminisztérium közben a külföldi partnerek reakcióit kutatja. Ám hogy teljes legyen a kép, érdemes megnézni, hogyan reagált a nyugati mainstream sajtó Szlovákia lépésére.

 

Eközben a mainstream sajtóban

 

A CNBC amerikai hírportál terjedelmes cikkben elemzi a helyzetet, és felhívja a figyelmet arra, hogy Szlovákia Magyarország után a második uniós tagállam, ahova érkezett az orosz vakcinából, Csehország és Ausztria lehet a következő. A portál szerint azonban ez nem a nyugati irányultság megkérdőjeleződésére utal, hanem arra, hogy az Európai Bizottság kapott újabb pofon miatt túl lassan és akadozva érkeznek a vakcinák. A cikk egyetlen egyszer sem említett hibrid hadviselést a Szputnyik V kapcsán, az oltóanyag hiányáért pedig az európai bürokráciát, a kapacitáshiányt és egyes tagállamok oltástól való vonakodását teszi felelőssé.

 

A cikk tartalma megerősíti a korábbi elemzésünkben leírtakat, amelyben hangsúlyoztuk, hogy Brüsszel szerette volna az egységes válságkezelés sikerével legitimizálni az uniós döntéshozás felsőbbrendűségét a tagállamiakkal szemben. Csakhogy belebuktak a próbálkozásba, amit kellett ismernie Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

B, Gy.
2021. Már. 02. 16:46

Most van lehetoseg a sz........ keveresre. Csak azaz erdekes hogy az EU t senki nem kritizalja csak a Matovicot pedig a kialakult helyzetert csakis az EU a felelos.

Zoltan
2021. Már. 02. 17:19

Ez a korcok egy igazi amerikai csicska nemtudtam hogy az usa nagykovete a fonoke akinek fel majd ripoltolni holnap .

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket