Nyitókép: reprofoto (Fb-live)

 

Komoly turbulenciákat váltott ki a kormány liberális beállítottságú politikusai körében az orosz vakcinaszállítmány. A Za ľudí és az SaS politikai nyilatkozatait követően azokra Igor Matovič kormányfő is reagált.

 

Szputnyik-ügy: Az SaS ma este a kormánykoalícióból való kilépés lehetőségéről is tanácskozik

 

Elmondta, hogy az orosz vakcinabeszerzésre azért volt szükség, mivel Brüsszelből nem érkezik elég oltóanyag. Az ország járványügyi helyzete, a sok halott és a kórházakban ápolt betegek magas száma elengedhetetlenné teszi az alternatív döntést. A Szputnyik V pedig egy ilyen alternatíva.

 hirdetes_300x300  

 

A kormányfő ezt követően sorra vette az elmúlt órákban, napokban a Szputnyik V-vel kapcsolatos hamis állításokat:

 

1. Hogy tehették meg, hogy a koalíciós partnerek tudta nélkül egyeztettek?

 

Matovič Remišová, Kolíková és Šeliga (mindhárom Za ľudí) korábbi nyilatkozatait hozta fel példaként, akik maguk is elismerték, hogy Marek Krajčí egészségügyi miniszternek hatáskörébe tartozik, hogy egyéni döntésként, kivételre beszerezze a Szputnyik V-t. Ezt meg is tette, mégis támadják őt szinte ugyanazok.

 

2. Miért volt titkos a beszerzési művelet?

 

A kormányfő szerint az oroszokkal való szerződés a 2 millió Szputnyik V leszállításáról csak szombat este köttetett meg, így addig nem is volt lehetőség semmiről beszámolni. Elmondta, hogy attól is tartott, látva egyes politikusok szinte gyűlölködő hozzáállását és nyilatkozatait a Szputnyikról, hogy nehogy az oroszok emiatt eláljanak a szerződéstől, miközben Szlovákiában emberek tucatjai halnak meg naponta. Szükség van ugyanis minden oltóanyagra.

 

„Minden ország igyekszik titokban tartani saját vakcinabeszerzéseit pont azért, hogy más országok ne előzzék meg őket”

 

– nyomatékosította.

 

 

Hogy az orosz oltóanyag geopolitikai fegyver, hibrid hadviselés lenne, Matovič cáfolta.

 

„A Szputnyik V gyógyszer, mely segít megelőzni, hogy az emberek meghaljanak és megfertőződjenek a Covidban. Ha Észak-Korea gyártaná, akkor tőlük vennénk. Ha Ausztrália, akkor tőluk. Főleg azután, hogy komoly, nyugat-európai szakmai lap a vakcina 92 százalékos hatákonyságáról számolt be. Igen, nincs EMA regisztrációja. De másoknak sincs”

 

– fogalmazott.

 

3. Következő vádként hangzott el, hogy üdvözölték a szállítmányt a reptéren

 

Láttak ott önök piros zászlócskákat? Ez egy sajtótájékoztató volt, hogy az emberek az elhangzottakon kívül vizuálisan is el tudják képzelni az egészet. Jó döntésnek tartom, és sajnálom, hogy egyeseknek ez geopolitikai problémát okoz

 

– hangsúlyozta Matovič.

 

Megismételte a korábban már ismertetett felmérést, mely arról szól, hogy az orosz vakcina növeli az ország lakosságának beoltási kedvét, és több százezren csak ezzel hajlandóak beoltatni magukat.

 

„2 millió vakcina több ezer ember életét mentheti meg. Ez a legfontosabb számomra. Nevezzük Apollo XV-nek a programot. Ne azt nézzük, hogy honnan származik a vakcina. Nézzük azt, hogy emberéleteket ment meg. Ha valaki minden témában politikát keres és saját pecsenyéjét sütögeti, azt sajnálom. Sajnálom, hogy eróziót okoz a kormányban, melyre mindannyian ráfizetünk. A járványban mindenki, 5,4 millió ember hibázott. Ki kevésbé, ki jobban. Mindenki nézzen reggel a tükörbe és vizsgálja meg, mit tartott be és mit nem. Ebből áll össze az a helyzet, amit látunk a kórházakban”

 

– hangzott el a kormányfőtől.

 

 

Igor Matovič megköszönte mindenkinek, aki érti a helyzet komolyságát, aki látja, hogy nem jön elég vakcina onnan, ahonnan jönnie kellene.

 

„A valóság az, hogy hiába van leszerződve adott mennyiség, az mégsem érkezik meg időben. Az emberek életét és egészségét olyan oltóanyaggal kell védeni, mely hatásos. Igen, akkor is, ha az EU-ban  történetesen nincs regisztrálva. Helyesnek tartom ezt a hozzáállást.

 

Mindenki, aki emiatt mégis elítél, arra kérem, hogy legyen önző saját magával szemben. Tudatosítsa, hogy a vakcina, mellyel ők maguk nem akarják beoltatni magukat, azt mások saját, szabad döntésükből beadatják . Örüljenek neki, hiszen minden egyes beoltott személy számít. Az átoltottság elérése a legfontosabb”

 

– magyarázta.

 

Egyben felszólította a liberálisokat, hogy saját szabadságukat másoktól se irigyeljék és ne akarják megvonni tőlük az orosz vakcinát. „Ez az ő szabad döntésük, Ha így akarja megvédeni az életét és az egészségét valaki, tegyük azt lehetővé a számára. Olyan vakcinát hoztunk, amiben hisznek” – tette hozzá.

 

 

4. Előrehozott választások lehetnek?

 

A kormányfő szerint a koalícióból távozó Tomáš Valásek (Za ľudí)  csak a megfelelő helyzetet várta, hogy szexi lehessen és elvi indokot találjon a távozására. Matovič azonban úgy látja, hogy a tények egyértelműek.

 

„Ők maguk mondták, hogy miniszteri jogkör beszerezni a Szputnyikot. Ezt tettük, és most keresik az alibit, hogy meghozzák azt a lépést, amit már elterveztek. Hiba lenne megismételni a 10 évvel ezelőttieket (szerk. megj. a Radičová-kormány megbuktatására célzott) azzal, hogy az előrehozott választásokon esetleg majd jó eredményt érnek el. Mert helyette jött a maffiarkormány, mely 10 évig  irányított.”

 

– zárta Igor Matovič.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 21 olvasónak tetszik ez a cikk.