Nyitókép: iStockphoto

 

A Szabványügyi, Mérésügyi és Vizsgálati Hivatal (ÚNMS) alapján kérdés-felelet formában összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a részecskeszűrős szájmaszkokkal kapcsolatban.

 

Milyen jelzés alapján tudom megállapítani, hogy a részecskeszűrős szájmaszkot többször is tudom használni?

 

 hirdetes_300x300  

A szájmaszk használatával kapcsolatos információkat a használati utasításban vagy a biztonsági előírásban lehet elolvasni, amit a gyártónak még azelőtt hozzá kell csatolnia a termékhez, mielőtt a terméket forgalmazni kezdi. A szájmaszk viselésének módját közvetlenül a gyártó határozza meg, a használónak pedig az előírásokhoz kell igazodnia.

 

Az EN 149 + A1 műszaki szabvány mellékletének meghatározása szerint abban az esetben, ha részecskeszűrős félálarc csak egyszeri használatra van korlátozva, akkor az „NR“ jelzéssel van ellátva (pl. FFP2 NR), amennyiben a félálarc többször is viselhető, akkor azt az „R“ betű jelzi (pl. FFP2 R).

 

A többször használatos részecskeszűrős szájmaszkokat olyan anyagból kell gyártani, amelyek ellenállóak a tisztító- és vegyszerekkel szemben. A gyártó kötelessége, hogy pontosan meghatározza, milyen módon lehet a szájmaszkot tisztítani vagy fertőtleníteni úgy, hogy azt többször is lehessen viselni az összes tulajdonsága megtartásával.

 

Egyszerű szemmel is meg tudjuk különböztetni a minőségi részecskeszűrős szájmaszkot? Mire kell ügyelnünk?

 

A legegyszerűbben úgy tudjuk ellenőrizni a részecskeszűrős szájmaszkot, ha megnézzük, szerepel-e rajta a CE jelzés a bejelentett szervezet négy számjegyű számával, a műszaki szabvány száma, az év, amikor megjelentették, a félálarc szűrési osztálya és neve, vagy típusa. Amennyiben a szájmaszk tartalmazza ezeket az adatokat, nagy a valószínűsége annak, hogy az érvényes jogi előírások szerint hagyták jóvá, és helyes viselet mellett képes teljesíteni a célját.

 

A részecskeszűrős szájmaszk ellenőrzéséhez szükséges útmutató elérhető a Szabványügyi, Mérésügyi és Vizsgálati Hivatal weboldalán.

 

A piacon különböző típusú részecskeszűrős maszkokat lehet kapni. Mi a különbség az FFP2-es és a KN95-ös maszk között?

 

A KN95 és az N95-ös részecskeszűrős szájmaszkok az ázsiai/kínai piac számára készültek, és a GB/T 32610-2016-os kínai szabvány alapján lettek kipróbálva. Amennyiben ezeket a termékeket az uniós és a szlovákiai piacon személyi védőeszközökként szeretnék használni, akkor az EU-ban és a Szlovák Köztársaságban érvényes követelmények alapján kellene megítélni őket. Ez azt jelenti, hogy az EU 2016/425-ös a személyi védőeszközökről szóló rendelete és az EN 149 + A1 harmonizált műszaki szabvány vonatkozó követelményei alapján kellene megítélni őket.

 

Az EN 149 + A1 műszaki szabvány a részecskeszűrős félálarcokat a szűrési hatékonyságuk alapján három osztályba sorolja: FFP1, FFP2, FFP3. A KN95-ös szájmaszk az FFP2-es szájmaszkhoz áll a legközelebb, viszont az elsődleges különbség a maszk alakjában van, ugyanis a KN95-ös maszkok az ázsiai arctípushoz igazodnak. Ez azt jelenti, hogy a maszk nem biztos, hogy jól hozzásimul az európai ember arcához, így csökken a hatékonysága és az effektivitása.

 

Mivel a KN95 jelzésű termékeket nem próbálták ki az európai előírások alapján, ezért a Szabványügyi, Mérésügyi és Vizsgálati Hivatal az tanácsolja, hogy ne viseljük személyi védőeszközként. Abban az esetben, ha az anyaga egészségügyileg nem kifogásolható, mindennapi viseletre szánt szájmaszkként használjuk.

 

MZ SR/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.