Nyitókép forrása: Aktuality.sk/Ivan Korčok külügyminiszter épp a dezinformáció főbb ismertető jegyeit mutatja be még tavaly augusztusban. 

 

Míg Szlovákiában kormányválságot idézett elő az EU-n kívülről érkező orosz vakcina, addig Brüsszelben egyáltalán nem tartják ördögtől valónak a dolgot. Persze ehhez arra volt szükség, hogy Magyarország után Ausztria és Dánia is hasonló lépésre szánja el magát. A osztrákok a dánokkal együtt Izraellel fognak össze új vakcinák beszerzése és fejlesztése céljából. Mivel a lépés megkerüli az uniós vakcinázási programot, az EU kénytelen volt állást foglalni.

 

„A tagállamoknak mindig is lehetőségük volt olyan [vakcinabeszerzési] ügyleteket kötni, amelyek nem részei az EU-stratégiájának. A koronavírus-járvány az egész világot érinti, mindig örömmel fogadjuk azokat az eltérő kezdeményezéseket, megközelítéseket a világ többi részéből, amelyekből tanulhatunk és amelyek megerősíthetnek minket”

 

jelentette ki az Európai Bizottság vezető szóvivője Eric Mamer a sajtó kritikus kérdéseire válaszolva. A kérdések az osztrák-dán különutas kezdeményezésre utaltak, illetve arra, hogy az EU eddig 11 millió embert oltott be teljesen (két adaggal), és 33 millió vakcinát használt el, de 450 milliós népesség vakcinázását kellene megoldania – és láthatóan nem boldogul a feladattal.

 

Mamer arra a kérdésre, hogy Sebastion Kurz osztrák kancellár szerint nem lehet teljes mértékben az EU-ra támaszkodni a vakcinabeszerzésben, kitérő választ adott.

  hirdetes_300x300   

 

Az SaS-es Ivan Korčok szlovák külügyminiszter a kormányválság előszelének tekinthető keddi sajtótájékoztatóján még arról beszélt, hogy a vakcina a „hibrid hadviselés eszköze”, majd hozzátette, hogy szerinte Szlovákia, Magyarország után másodikként, elhagyta az uniós vakcinázási program kereteit. Később zavarba jött az Ausztriára vonatkozó kérdéstől. Az EU fent említett álláspontja azonban nyilvánvalóan nincs összhangban sem a liberálisok állításaival, sem az SaS által adott túlzó reakciókkal.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.