Nyitókép: webnoviny.sk

 

Szerda reggel, a szigorított kijárási tilalom első napján összeült a kormány. Bár a kormányülés előtt a legtöbben inkább elkerülték a sajtót, voltak akik megálltak néhány mondat erejéig. Mint arról korábban beszámoltunk, a kormánykoalíción belül komoly viszályt váltott ki az orosz Szputnyik V vakcina beszerzése, az SaS és a Za ľudí is kilátásba helyezte a koalícióból való kilépést, sőt a legkisebb kormánypárt esetében akár a pártszakadás esete is fennállhat.

 

Hogy miként végződtek a kedd esti párton belüli tárgyalások, sem az SaS, sem pedig a Za ľudí nem kívánt reagálni. Richard Sulík csupán annyit mondott, hogy a kormányülés után nyilatkozik. A liberálisok sajtóosztályának közlése szerint nem értek még véget a tárgyalások az SaS következő lépését illetően, a képviselők és a párt országos tanácsának tagjai újra találkoznak, majd a kormányülés után informálják Sulík pártelnököt a megbeszélés folyamatáról.

 

Láthatólag az OĽaNO-t még nem értesítették koalíciós partnerei arról, hogy mire számíthat, ezt Jaroslav Naď védelmi miniszter erősítette meg a kormányülés ellőtt azzal, hogy reméli, a kabinet tagjait még az ülés alatt tájékoztatják majd. A védelmi tárca vezetője megjegyezte, hogy már belefáradt a végtelen vitákba, úgy véli, hogy kevesebbet kellene politizálni és többet dolgozni. Naď szerint a Szputnyik V beszerzésével semmi sem változott a hosszabb ideje tartó belső viták tekintetében –

 

 hirdetes_300x300  

„Azt gondolom, hogy a koalíciós partnerek is érzékelik, hogy ezek a vakcinák segíthetnek nekünk”

 

Naď azt is hozzátette, hogy személy szerint nem támogatta, hogy Kassán tartsanak kollégái sajtótájékoztatót – feltehetően előre azt a reakciót akarta elkerülni, amit az SaS külügyminisztere, Ivan Korčok prezentált, mikor a kormányfő sajtótájékoztatóját az orosz vakcina „üdvözlésének” titulálta. A külügyi tárcavezetővel kapcsolatban megjegyezte, hogy Korčok a sajtótájékoztatóján elmondottakkal ellentétben nem vasárnap este, hanem már szombat este értesült a szlovák katonai repülőgép tervezett orosz útjáról.

 

A védelmi miniszter azzal kapcsolatban, hogy a koalíciós partnerek Marek Krajčí egészségügyi miniszter fejét követelik, megjegyezte, hogy ha az nem járható út, ha azért akarnak más (koalíciós) minisztereket leváltani, mert épp nem tetszik valami.

 

„Én Veronikának is megmondtam – nekem nem tetszik az EU-s pénzalapok elköltése, követelnem kellene a fejedet?”

 

Krajčí: Az egészségügyben és a szociális szolgáltatásban dolgozókat továbbra is beoltják

 

Marek Krajčí egészségügyi miniszter a kormányülés előtt elmondta, hogy a tanárok oltására 40 ezer vakcinát tartottak fenn, miközben ez a szám be is telt. Az oltási stratégia megváltoztatásával kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy azok az egészségügyi dolgozók, valamint idősgondozók, akik még nem regisztráltak oltásra, továbbra is bejelentkezhetnek.

 

„Ugyanakkor érvényes lesz a prioritás elve, ahogy mondtuk, ez azt jelenti, hogy a 70 éven alattiakat az AstraZeneca vakcinájával oltjuk, a 70 év felettieket pedig a Pfizerével”

 

Mint mondta, hogy a 70 éven alattiak közül valaki a Pfizer vakcinájával szeretné beoltatni magát, annak várnia kell, míg az idősebbeket beoltják, majd ha ennek a vakcinának az esetében is csökkentik a korhatárt, akkor bejelentkezhetnek rá az idősebbek is.

 

Az oltási stratégia megváltoztatását ért kritikákra reagálva Krajčí elmondta, hogy ebben az ügyben a szakemberek döntöttek, arról, hogy mikor kit oltanak, nem ő dönt, hanem a szakértők konzíliuma.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!