Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

Az emberek nagy többségének az a véleménye, hogy a tömeges antigéntesztelés nem segít a járvány legyőzésében, ugyanakkor nagyon nagy részük a negatív antigénteszt után lazábban vette a korlátozásokat – derül a ki a Denník N balliberális napilap számára készített Focus-felmérésből.

 

Már az elején érdemes azonban leszögezni, hogy a döntéshozók és a szakértők végig azt hangsúlyozták, hogy az antigéntesztek a pozitív esetek egy jelentős részének kiszűrésére szolgál, nem pedig jogosítványként arra, hogy kibúvóként használják a korlátozások alól. Ennek két egyszerű oka van: ha valakinek pozitív az antigéntesztje, az bő kilencven százalékos valószínűséggel valóban fertőzött. Akinek viszont negatív, annak nagyjából 50 százalékos esélye van rá, hogy mégis fertőzött. Ezt jelenti az, hogy a teszt kicsi falspozitív, de nagy falsnegatív eredményrátával rendelkezik.

 

Ez azonban önmagában nem teszi haszontalanná a tesztet, hiszen a rengeteg fertőzöttet azonosíthat, akik karanténba kerülve már nem fertőznek tovább. A probléma inkább abban keresendő, hogy az emberek egy jelentős része azt is bele akarta látni a negatív tesztbe, ami egyébként sosem létezett, elengedték magukat, fegyelmezetlenebbek lettek a két negatív teszt-tanúsítványt lobogtatva.Főleg azután, hogy heti rutinfeladattá vált a tesztelés.

 

 hirdetes_300x300  

Ezt a körülményt bizony a kormány tagjai sem hangsúlyozták ki eléggé. Az ebből fakadó problémákra világít rá igen szemléletesen a Denník N felmérése.

 

A legtöbben úgy vélik, semmi haszna

 

A felmérés eredménye szerint a megkérdezettek 47,5 százaléka úgy véli, a tömeges antigéntesztelés „egyáltalán nem segít” a járvány megfékezésében, további 24,7 százalék pedig úgy vélekedik, hogy csak keveset segít. Mindössze 5,3 százaléknyian vannak, akik szerint jelentősen segít a járvány visszaszorításában, 20,9 százalék szerint csak részben segít.  A végeredmény elég egyértelmű: 72,2 százaléknyi bizalmatlan a 26,2 százaléknyi bizakodóval szemben.

 

A negatív teszt fegyelmezettségre gyakorolt negatív hatásairól rengeteget elárul, hogy a felmérés szerint 16,8 százalék a negatív teszt után lazábban vette a korlátozásokat, 19,9 százalék pedig sem előtte, sem után nem korlátozta magát. Ezentúl 9,6 százaléknyian vannak, akik sosem voltak antigéntesztelésen. Ez a lakosság egészére vetítve azt jelenti, hogy statisztikai hibahatárt is figyelembe véve

 

950 ezertől 1,2 millióig terjedhet azoknak a szlovákiai lakosoknak a száma, akik a negatív tesztjüket látva elengedték magukat a korlátozások betartásában.

 

Az MKP választói a legfegyelmezettebbek közé tartoznak. Bár a szlovákiai felmérések magyar mintáinak reprezentáltságát mindig fenntartásokkal kell fogadni, a Focus szerint az MKP szavazóinak 66,7 százaléka negatív tesztje ellenére is korlátozta a mozgását és elővigyázatos marad, 9,8 százalékuk ugyanakkor a tanúsítvánnyal a kezében fegyelmezetlenebb lett. Ennél jobb aránnyal csak az OĽANO választói bázisa rendelkezik.

 

Rossz hír azonban, hogy miközben más pártoknál azok aránya magasabb, akik a negatív tesztjüket látva lazítanak fegyelmükön, addig az MKP választói körében azok vannak sokan (23,5 százaléknyian), akik sem előtte, sem utána nem korlátozták különösebben magukat a mozgásban.

 

További részletek a Denník N cikkében .

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.