Nyitókép: cas.sk

 

Frissítve: 13.40 „Szijjártó Péter Szlovákia barátja” – állt ki nyilvánosan Magyarország külgazdasági és külügyminisztere mellett a szlovák kormányfő. Igor Matovič szavai szöges ellentétben állnak saját külügyminisztere, az SaS-es Ivan Korčok és államtitkára, a szintén SaS-es Martin Klus korábbi soviniszta megnyilvánulásaival a magyarokra nézve.

 

A szlovák külügy bekérette a magyar nagykövetet Szijjártó Péter szerdai látogatása miatt

 

Nyilvánosan köszönetet mondott a szlovák kormányfő Magyarországnak azért, mert segítettek a Szputnyik V orosz vakcina beszerzésében.

 hirdetes_810x300  

 

„Nem szeretem, ha olyan emberekről, akik tetteikkel bizonyítják, hogy Szlovákia barátai, annak ellentettjét terjesztik. Mivel Szlovákiában most valami ilyesmi kezd terjedni, szeretnék nyilvánosan köszönetet mondani Szijjártó Péternek, Magyarország külügyminiszterének nagy segítségéért, amit népem számára a 2 millió adag Szputnyik V beszerzése kapcsán tanúsított“

 

– írta a szlovák kormányfő közösségi oldalán.

 

Matovič szerint Orbán Viktor javaslatára vette fel a kapcsolatot Szijjártó Péterrel, aki ezt követően segített neki kapcsolatba lépni Oroszország gazdasági miniszterével, Manturovval.

 

„Ezért óriási köszönet jár neki érte, nem pedig támadás.”

 

– írta Matovič.

 

„Ezután már külön tárgyaltam Manturvval, Péter nem volt ott a tárgyalásoknál, de az első segítség tőle érkezett”

 

– magyarázta. Majd írt arról is, hogy kapcsolata Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel kellően egyenes ahhoz, hogy képesek legyenek bármikor nyíltan beszélni a nehéz témákról is, mint amilyen a kettős állampolgárság kérdése.

 

Ami viszont magyar szempontból továbbra is megoldatlan kérdés, hogy Igor Matovič Fb-bejegyzéséen azt is leírja, hogy az ő kezdeményezésére változtatták meg a kettős állampolgárságról szóló törvényt úgy, hogy azok, akik egy másik ország területén élnek életvitelszerűen, megszerezhessék annak állampolgárságát is. Mégpedig anélkül, hogy elveszítenék a szlovákot.

 

Ez a megoldás azonban nem jelenti a kérdés rendezését a felvidéki magyarok számára, akik anélkül szeretnék felvenni a magyar állampolgárságot – érzelmi, nyelvi, kulturális okokból – hogy elhagynák szülőföldüket.

 

 

Péter Szijjártó ?? je priateľ Slovenska ??

Nemám rád, ak niekto o ľuďoch, ktorí svojmi činmi dokazujú, že sú priateľmi…

Közzétette: Igor Matovic – 2021. március 5., péntek

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 25 olvasónak tetszik ez a cikk.