Nyitókép: Getty Images

 

Egy évvel ezelőtt, 2020. március 6-án regisztrálták Szlovákiában az első koronavírus-fertőzöttet.

 

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal már 2020. január 10-én azt tanácsolta a szlovákiai polgároknak, hogy ne utazzanak Kínába, ezzel védve az egészségüket a Vuhanban megjelent vírussal szemben. A központi válságstáb először 2020. január 27-én ült össze az egészségügyi minisztériumban.

 

 hirdetes_400x285  

Ekkor a zsolnai, besztercebányai, turócszentmártoni és rózsahegyi kórházban már koronavírus-gyanús esetek bukkantak fel. A 2020. február 29-i parlamenti választásokra a koronavírus csak közvetve hatott, de a nagyszombati sportcsarnokban – ahol az OĽaNO választási stábja tartózkodott – a belépés előtt már mérték az emberek testhőmérsékletét.

 

Első hullám:

 

Szlovákiában az első koronavírusos esetet 2020. március 6-án igazolták. Az első koronavírusos személy egy 52 éves férfi volt a Malacka melletti Egyházhelyről (Kostolište), akit a pozsonyi kórházban ápoltak. A vírust a fiától kapta el, aki előtte Velencében járt.

 

Az első óvintézkedéseket még Peter Pellegrini kormánya (akkor Smer-SD, most már Hlas-SD) fogadta el. A március 11-i ülésükön rendkívüli állapotot hirdettek a közegészség másodfokú veszélyeztetettsége miatt. A kormány március 15-től veszélyhelyzetet rendelte el a szlovákiai állami kórházakban, amit az elkövetkezendő napokban kiterjesztettek a többi egészségügyi létesítményre és szociális otthonra is.

 

Az első két márciusi áldozatot április 6-án Marak Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter jelentette be. Tavaly áprilisban a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma is a szociális intézményekben indult gyors emelkedésnek. Május végéig Szlovákia 1 522 vírusfertőzöttel és 28 áldozattal rendelkezett. A következő áldozat két hónappal később, július 30-án hunyt el.

 

Második hullám:

 

A második hullám felerősödése miatt Szlovákiában október 1-jétől ismét veszélyhelyzetet vezettek be, ami mind a mai napig tart. Szlovákia ismét szigorított a járványellenes óvintézkedéseken, október 21. és november 13. között pedig 2 000 fölé emelkedetek a napi esetszámok.

 

Október végén és november elején három egymást követő hétvégén sor került az első országos tesztelésre. Először október 24-én és 25-én Árván és a Bártfai járásban, majd október 31-től november 1-ig az egész ország területén. Néhány járásban pedig november 7-én és 8-án is folytatódott.

 

Az enyhe javulás után decemberben ismét növekedni kezdtek a napi esetszámok. December 18. és január 9. között a napi esetszámok 4 000 körül jártak, az év utolsó napján pedig 6 315 új esetet regisztráltak. A halálesetek december 28-tól folyamatosan 100 fölé emelkedtek. A legtöbb, 204 áldozatot január 4-én jelentették.

 

Az óvintézkedések újabb szigorítására karácsony előtt és az óév végén, az új év elején került sor. Mindeközben december 26-án megérkeztek az első koronavírus elleni vakcinák az országba, és megkezdődött az oltás.

 

Marek Krjačí egészségügyi miniszter január 22-én arról számolt be, hogy a helyzet javulásnak indult, így a járvány második hullámának csúcsát magunk mögött tudhattuk.

 

Brit mutáció:

 

Az egészségügyi miniszter február 1-jén konstatálta, hogy Szlovákiában hatástalan a lockdown, a koronavírusos esetek száma pedig folyamatosan gyarapszik.

 

A koronavírus fertőzőbb, brit mutánsát február 5-én a kivizsgált minták 74%-ában fedezték fel. Március 1-jéig 4 042 beteget ápoltak a kórházakban, közülük 318-an az intenzív osztályon szorultak ellátásra, 376-an pedig lélegeztetőgépen voltak.

 

Az AstraZeneca, Moderna és a Pfizer/BioNTech vakcinái mellett Igor Matovič kormányfő kétmillió orosz vakcina megvásárlását jelentette be. Az Európai Gyógyszerügynökségá által nem regisztrált vakcina megvásárlásával sem Veronika Remišová (Za ľudí), sem Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter sem értett egyet.

 

Az Európai Gyógyszerügynökség március 4-én jelentette be, hogy az orosz vakcina gyártójának kérelmezése után megkezdődött a vakcina regisztrációja.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!