Nyitókép: körkép.sk

 

Pénteken 96 vizsgált mintából 6-nál azonosították a koronavírus dél-afrikai mutációját. Az értesülést Boris Klempa, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) virológusa erősítette meg a Denník N-nek. Klempa volt az, aki a minták szekvenciális tesztelését végezte. A dél-afrikai variáns fertőzőbb, mint az eddigiek, és kevésbé hatásosak ellene a jelenleg használt koronavírus elleni vakcinák.

 

Ráadásul a jelenlegi kutatások szerint a dél-afrikai mutáns esetében hiába esnek át a betegek a fertőzésen, akár néhány héten belül is újrafertőződhetnek. A tapasztalatok alapján az első covid-fertőzés nem ad akkora immunvédelmet, hogy az sokáig elegendő legyen a második kivédésére.

 

Klempa szerint a 96 vizsgált mintából 6-nál a dél-afrikai mutációt mutatták ki, és bár többségében a brit mutáció terjed még mindig, előfordult az ún. cseh mutáns is. A minták az ország több részéről érkeztek, nem egy „gócpontból” származtak.

 

 hirdetes_300x300  

Azt, hogy például a pozitív utazói anamnézissel rendelkeznek-e a pozitívan teszteltek, egyelőre nem tudni, Klempa csupán a mintákat kapta meg háttérinformáció nélkül.

 

Szlovákiai szakértők a külföldi kirándulások veszélyeire figyelmeztetnek

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!