Nyitókép forrása: ta3.com

 

„Elnézést kérek, ha az általam mondottakkal megsértettem valakit, különösen, ha magyar” – közölte Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár terjedelmes sajtónyilatkozatában. Néhány órával korábban Gyimesi György (OĽANO) parlamenti képviselő az MKP-val tartott közös sajtótájékoztatón kijelentette, hogy ha sor kerül a kormány átszervezésére, az új kabinetben szerinte Sulíknak, Korčoknak és Klusnak sincs helye.

 

Szijjártó: Elfogadhatatlan, hogy egy államtitkár befagyott kaukázusi konfliktusokhoz hasonlítsa a felvidéki magyarok helyzetét – videóval

 

Martin Klus néhány nappal ezelőtt a kettős állampolgárságot szankcionáló szlovák állampolgársági törvény kapcsán közvetve biztonsági kockázatnak nevezte a felvidéki magyarokat az egyik politikai vitaműsorban. Klus ezt mostani nyilatkozatában tagadja, állítása szerint sosem mondott ilyet, és csak Gyimesi akarja kiforgatni szavait. Ugyanakkor az általános bocsánatkérés nem jelent visszavonulót. Klus továbbra is kitart amellett, hogy nyelvi, történelmi, kulturális vagy nemzeti kötődés nem indokolja az állampolgárság megszerzését.

 

 hirdetes_400x285  

A szlovák külügy bekérette a magyar nagykövetet Szijjártó Péter szerdai látogatása miatt

 

Arra hivatkozik, hogy az EU tagállamainak „abszolút többsége” Szlovákiához hasonló állásponton van. Mi azért hozzátesszük, hogy az abszolút többség még csak nem is minősített többség, és még csak nem is kétharmad, érvelése legfeljebb ködösítésnek felel meg.

 

Gyimesi: Amit Korčok ebben a kormányban művel, az helytelen

 

Állítása szerint a Dél-Oszétia, Abházia és Ukrajna kapcsán vont párhuzamát is kiragadták a szövegkörnyezetből. Valójában azonban Klus félreérthetetlen párhuzamot vont a kaukázusi konfliktusok és a magyar kedvezményes honosítás között. Ráadásul már korábban is megtette, így mostani hárítása enyhén szólva sem hiteles. Az ominózus politikai vitaműsorban a nemzeti, történelmi és kulturális alapokon „osztogatott” útlevelek „iszonyú veszélyességéről”, és „etnikai konfliktusok kirobbanásáról” beszélt. Ennek ellenére Gyimesit vádolva nemzetiségi feszültség keltésével.

 

Körkép.sk, dennikn.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.