Rég nem látott mélységekbe süllyedt a Most-Híd nevű szlovák-magyar vegyespárt populizmusa az utóbbi időben. Felcserélik az okot az okozattal, saját megoldatlan problémáikat kérik számon másokon, mindezt jó adag választói félrevezetéssel fűszerezve.

 

Csakhogy ma már más időket élünk, a valóság többé nem leplezhető.

 

Miről is van szó?

 

 hirdetes_300x300  

Hétfőn közös sajtótájékoztatót tartott az MKP és az OĽaNO-s Gyimesi, hogy bocsánatkérésre szólítsák fel a magyarokba páros lábbal becsúszó Martin Klust (SaS) és figyelmeztessék a kormánykoalíciót a kettős állampolgárság megoldatlan prolémájára.

 

 

Mindezt azután, hogy a második legkisebb koalíciós partner, az SaS soviniszta párosa, Ivan Korčok és Martin Klus az utóbbi időben eléggé „szeretik a magyarokat“ (az egész ügyet kiváltó szerencsétlen nyilatkozatról a Körképen mi írtunk elsőként a felvidéki magyar médiatérben.)

 

A magyar kártyát tehát az SaS tette az asztalra, majd tovább hergelték a közvéleményt (elterelve a figyelmet a kormányválságról és benne saját felelősségükről). Először hiszterizálták a Szijjártó Péter és Gyimesi György közti tárgyalást, majd behívatták a magyar nagykövetet. A hétvégi politikai vitaműsorokban Jozef Blanár (Smer) ellenzéki szlovák politikus már a kormányprogram megszegésével és hazaárulással vádolta meg Gyimesit és az MKP politikusait, akik múlt héten Szijjártóval a felvidéki magyarság megoldatlan ügyeiről egyeztettek.

 

Azt, hogy Magyarország 27 lélegeztetőgéppel támogatta a szlovákiai kórházakat a súlyos járványhelyzet kellős közepén, azt egyetlen szlovák politikus és a szlovák nyelvű sajtó sem nagyon akarta észrevenni.

 

Ez a szlovák támadássorozat kényszerítette közös kiállásra tegnap az MKP-t és Gyimesit, akik együtt szólították fel bocsánatkérésre Martin Klust és jelezték, hogy a kettős állampolgárság kérdése továbbra sincs rendezve.

 

Eddig rendben is lennénk.

 

Itt jön a képbe azonban a Most-Híd nevű vegyespárt szokásos árokásása, kútmérgezése, ami ismét teljes meztelenségében lerántja a leplet az ún, magyar érdekképviselet kettősségéről. Előre figyelmeztetve és óvatosságra intve mindenkit velük kapcsolatban.

 

Miről van szó?

 

Rigó Konrád alelnök ahelyett, hogy MKP – Gyimesi – Összefogás – Most-Híd közös kiállásra biztatna, túszdrámáról hadovál.

 

„A szlovákiai magyarok a kormányválság központjába kerültek, mikor a SaS és az OĽaNO kormánypártok közti vita még jobban kiéleződött. Sajnálom, hogy ma ez folytatódott az MKP központjában“

 

– írja a vegyespárt elnökségi tagja közösségi oldalán.

 

 

Majd ájtatos szemekkel Gyimesitől, az egy szem magyar képviselőtől kéri számon a kettős állampolgárság megoldatlan problémáját. Az a Rigó Konrád és az a Most-Híd, akik négy évig ültek a maffiakormányban, de fel sem hozták egyszer sem a probléma rendezését. Épp ellenkezőleg. Helyette üzleteltek, ami miatt most a NAKA vizsgálódik.

 

De Rigó mellett a maffiakormány magyar minisztere, a legalább négy konkrét ügyben is a NAKA nyomozásában érintett Solymos László pártelnök is beszállt a néphülyítésbe.

 

Vajon miért nem állt ott az MKP új partnere is a tegnapi Forró – Berényi – Gyimesi sajtótájékoztatón? Kép: Körkép.sk

 

Okot az okozattal összekeverve, a balliberális szlovák médiában először kioktatja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert komáromi látogatása kapcsán, folytatva a jó magyar – rossz magyar narratívát.

 

Magyar érdekképviselet helyett NAKA-gyanús ügyeskedés?

 

Solymos Gyimesit kritizálva közvetve azt is leírja, hogy a helyzetet csak egy másik kormányfő (vélhetően Peter Pellegrini) oldhatná meg. Hogy vajon miért nem oldotta meg Peter Pellegrini az elmúlt választási időszakban , amikor Solymos és pártja is ott ült a kormányban, nem derül ki. Lehet, hogy azért, mert a kettős állampolgárság ügyének rendezése helyett mással voltak elfoglalva. Például azzal, ami miatt ma már a NAKA nyomoz és vizsgálja a vegyespárt elnökét.

 

Közösségi oldalon való üzengetéseivel és nyilatkozataival a Most-Híd ugyanazt műveli a nemzeti alapú magyar egység szétverése érdekében, mint az SaS egyes politikusai folytatnak a kormánykoalíció megbuktatása céljából.

 

Nagyon kártékony az ilyen politizálás, és hiteltelenné tesz bármilyen magyar egységet. Aki képes torpedózna saját nemzettársait, az újra el fogja árulni a magyar egységet is.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

 

Király Zsolt

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 62 olvasónak tetszik ez a cikk.