Botond, Mózes
  • HUF: 355.19
  • USD: 1.21
  • 12 °C
  • 15 °C
Belföld

A komáromi kórház patikusai maguk állítják elő a covid-gyógyszert, amelyből egész Európában hiány van

Az hatóanyag elég hatékonyan enyhíti a COVID-19 tüneteit, azonban Európa-szerte hiány van belőle

Nyitókép forrása: cas.sk
A komáromi Age- kórház gyógyszertárában képesek előállítani azt a gyógyszert, amely eddig hatásosnak bizonyult a koronavírus okozta COVID-19 ellen, és amelyből egész Európában hiány van. A komáromi gyógyszerészek dexametazon tartalmú kapszulákat készítenek nem csak a kórházi betegek számára, de az ambuláns pácienseknek is. A kapszulákat vényre készítik el a betegeknek – közölte a TASR-hírügynökség Komjáthy Hajnalka vezető gyógyszerészre hivatkozva, aki azt is elárulta, hogy a kapszulák készítését idén januárban kezdték el.

 

A súlyos lefolyású koronavírus-fertőzéssel küzdők nagy száma miatt Európa-szerte hiány van dexametazonból, nem is annyira a hatóanyagból, inkább annak fogyasztásra alkalmas gyógyszer változatából. A legsúlyosabb állapotban lévő betegeket általában 10 napig 6 mg dexametazonnal kezelik az oxigénkezelés kiegészítéseként.

 

Komjáthy Hajnalka elmondta, hogy 100 darab kapszula elkészítése nagyjából 30 percig tart, és mivel maguk állítják elő, lehet választani 4, 6 vagy 8 milligramm hatóanyag-tartalmú kapszulák között, 10, 20 vagy hosszabb időszakra szóló adagokban.

 

teraz.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket