Nyitókép forrása: TVNOVINY.sk/ Martin Lachkovič

 

A NAKA csütörtök reggel letartóztatta Vladimír Pčolinskýt, a Szlovák Titkosszolgálat jelenleg vezetőjét. A hírt először a Denník N közölte. Időközben már az is kiderült, hogy a vár korrupció. Pčolinský a gyanú szerint pénzt fogadott el Zoroslav Kollártól, a csődmaffia fejétől, hogy a SIS ne kövesse figyelemmel ténykedését és ne hallgassák le. Kollár tavaly októbertől van rács mögött.

 

Zoroslav Kollárt már megvesztegetés miatt vád alá helyezték, ezt a TVnoviny.sk-nak ügyvédje erősítette meg. A portál információi szerint 40 ezer euró csúszópénz cserélt gazdát, és az egész ügy koronatanúja Boris Beňa, Pčolinský helyettese, aki részt kapott az összegből.

 

Kollárt egyébként a Júdás-akció keretében októberben lecsukták bírók megvesztegetése miatt, a Specializált Büntetőbíróság elsőfokon jóváhagyta szabadlábra helyezési kérelmét (vagyis szabadlábon védekezhetne), a Legfelsőbb Bíróság azonban még nem erősítette meg az ítéletet.

 

 hirdetes_300x300  

A szlovák sajtóban többször úgy fogalmaznak, hogy Pčolinský kapcsán felmerült vádak listája nem ebből az egy esetből áll.

 

Pčolinskýt a SIS élére a Sme rodina nevezte ki. Az íratlan szabályok ennek a tisztségnek a betöltése a második legnagyobb kormánypárt előjoga. Nem mellesleg, a SIS letartóztatott vezetője testvére a Sme rodina parlamenti frakcióvezetőjének, Peter Pčolinskýnak.

 

Az ügy valószínűleg bekavart a kormányválság rendezésében is. A tegnap késő estébe nyúló tárgyalásokról szinte semmit nem tudni, az biztos, hogy Igor Matovič leváltása már nincs terítéken, Marek Krajčí egészségügyi miniszter visszahívása azonban igen. Állítólag megállapodás született a kormánypártok között, ám Pčolinský letartóztatása átírhatja a forgatókönyvet, hogy mennyire és milyen formában, azt nem tudni.

 

Politikai reakciók

 

A Sme rodina elnöke, Boris Kollár levélben kérte Zuzana Čaputová államfőt, hogy átmenetileg függessze fel Pčolinskýt a szolgálatból, és mentse fel a titoktartási kötelezettség alól, hogy vallomást tehessen. Az államfő egyelőre csak az első kérésre adott pozitív választ.

 

Az OĽANO a SIS vezetőjének letartóztatását bizonyítéknak tekinti arra, hogy a rendőrség „Robert Fico és Peter Pellegrini 12 évnyi ámokfutása után ismét szabad kezet kapott és függetlenül cselekedhet”.

 

Az SaS megdöbbenésének adott hangot a letartóztatás kapcsán. A liberális párt közölte, hiszi, hogy a NAKA a bizonyítékok alapján törvényesen jár el.

 

A Za ľudí az OĽANO-hoz hasonlóan reagált, Juraj Šeliga azt írta a Facebookon, hogy Pčolinský letartóztatása is azt mutatja, hogy a rendőrség és az ügyészség szabadon kivizsgálhatja az ügyeket „és a büntetőhatóságok már nem állnak semmilyen politikai befolyás alatt”.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!