Nyitókép: NeoVízia

 

Az SaS-hez közeli Adatok pátosz nélkül (Dáta bez pátosu) szakmai platform elemzői pénteken „jó híreket“ tettek közzé a közösségi oldalukon. Úgy tűnik, hogy Szlovákia túl van a nehezén.

 

Az elemzést olyan mutatók szerint osztották szét, amelyeket nemcsak a matematikusok, de az egészségügyi tárca szakemberei is folyamatosan figyelnek. Ezek a mutatók PCR-teszttel azonosított fertőzöttek számára, a kórházi kezelésre szoruló páciensek számára, a lakosság mobilitására, valamint a COVID-19 betegségben/betegséggel elhunyt páciensek számára vonatkoznak.

 

 hirdetes_810x300  

Fertőzöttek száma

 

Az adatok szerint a PCR-teszttel igazolt fertőzöttek számát ábrázoló görbe csökkenést mutat.

 

„Három héttel ezelőtti szinten vagyunk, a hullám ellentétes oldalán“

 

– írták az analitikusok. Számításaik szerint a görbe csúcsát az elmúlt 55 napban március 3-án értük el, amikor 2 341 PCR-teszt mutatott pozitív eredményt.

 

A hétnapos átlag pénteken 2 041 volt, ez azt jelenti, hogy 300 fertőzöttel csökkentünk, ami 13%-os mínuszt jelent.

 

Kórházban ápoltak száma

 

Március 12-ig a kórházi ellátásra szoruló beteg száma 3 600, viszont a maximumot a kórházi ápolásra szorulóknál is március 1-jén értük el, amikor 3 850 koronavírusos személy feküdt a kórházakban. A matematikusok számításai szerint a tíznapos csökkenés fázisban vagyunk, és a továbbiakban is folyamatos csökkenés várható.

 

Elhalálozások

 

A legsötétebb statisztikát a halálesetek adják. Az elemzők szerint „a covid miatt tízezer halálesetet könyvelhetünk el“, ami „őrült magas szám“. Egymillió lakosra számítva 1 825 ember esett a koronavírus áldozatául.

 

Éppen ennek a számnak köszönhetően kerültünk „Európa top ötösébe, de még a top háromban is benne leszünk“ – vélekednek az elemzők, hozzátéve, hogy „mindez már mögöttünk van“.

 

Értékelés

 

A jóváhagyott óvintézkedéseknek köszönhetően az új esetek hétnapos átlagának görbéje már második hete csökkenést mutat. A legmagasabb száma 125 volt, most azonban az átlagos érték 109 új fertőzött.

 

 „Ez az eredménye a helytelen döntéseknek (enyhítés a szigorítás helyett), a későn elfogadott és kevés óvintézkedésnek, illetve annak, hogy a gócpontokban folyatott harc helyett mindent tömegesen oldottunk“

 

– írták az elemzők a szomorú mérleggel kapcsolatban.

 

Ugyan az elemzők cikke tartalmilag pozitív, mégis a járvány negatív eredményeiről rántja le a leplet.

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.