Nyitókép: nepszamlalas.sk

 

A Statisztikai Hivatal közölte a 2021-es népszámlálás kerületek szerinti lebontásának eddigi, részleges eredményeit. Az alábbiakban csak azokat a kerületeket tüntetjük fel, amelyek a magyarság számára fontos adatokat tartalmaznak a népszámlálás menetével kapcsolatban.

 

Nagyszombati kerület

 

 hirdetes_810x300  

A Nagyszombati kerületben eddig a lakosság 65%-a kapcsolódott be a népszámlálásba. A kerületben a legnagyobb részvételt eddig Majtényból (Majcichov) – 81,5%, Jászlóból (Jaslovské Bohunice) – 81% és Felsőlpossóból (Lopašovň – 79% jelentették.

 

A megyeszékhelyen, Nagyszombatban eddig a lakosok 65,6%-a vett részt a népszámláláson.

 

A Nagyszombati kerület több mint tízezer lakost számláló városai közül a hivatal adatai alapján az áltag felett teljesített Szenice (66,5%), Somorja (66%), Galgóc (65,5%) és Szered (65,3%).

 

A közzétett adatokból nem derül ki, hogy mely települések tartoznak a legrosszabban teljesítők közé.

 

Nyitrai kerület

 

A Nyitrai kerületben eddig az emberek 62,7%-a kapcsolódott be a népszámlálásba. A legnagyobb részvételt eddig Hontbagonyán (Bohunice) regisztrálták, ahol a lakosság 83%-a vett részt a népszámláláson. A második helyen Barskisfalud (Vieska nad Žitavou) – 83% áll, míg a harmadik hely Komáromcsehié 80%-kal.

 

A kerület városaiban a népszámlálás kiegyenlítetten zajlik. Léván eddig a lakosok 66,3%-a kapcsolódott be a népszámlálásba, Érsekújvárban a 66,1%-uk, Nagytapolcsányban pedig a 65,6%-uk. Az átlag alatt Gúta teljesít, ahol eddig a lakosok 54%-a töltötte ki a kérdőíveket. A kerületi székhelyen, Nyitrán eddig a lakosok 64,5%-a vett részt a népszámláláson.

 

Besztercebányai kerület

 

A Besztercebányai kerületben az elmúlt hetekben a lakosság 59,1%-a csatlakozott a népszámláláshoz. Ezzel az eredménnyel a megye egyelőre az országos átlag alatt teljesít.

 

A megye települései közül Méznevelő (Medovarce) – 88%, Nemesvarbók (Zemiansky Vrbovok) – 86% és Felsőbágyon (Horný Badín) – 86% lakosai kapcsolódtak be a népszámlálásba a legnagyobb számban.

 

Besztercebányán eddig a lakosok 66,8%-át számolták meg, utána következik Zólyom és Garamszentkereszt. A többi, tízezer lakos feletti városokban az eredmény 60% körüli. A népszámláláson való részvétel kiemelkedően alacsony Füleken, ahol eddig mindössze a lakosok 44,9%-a kapcsolódott be a népszámlálásba.

 

Kassai kerület

 

A Kassai kerületben a megszámlált lakosok részaránya jelenleg 55,6%, ami azt jelenti, hogy a szlovákiai kerületek közül a Kassai kerületben kapcsolódtak be a legkevesebben a népszámlálásba.

 

A Kassai kerületen belül a legtöbb lakost Kisfeketepatakon (Kobeliarovao) – 95,3%, Szádvárborsán (Silická Brezová) – 84,2% és Füzérnádaskán (Trsťany) – 81,2% számolták meg.

 

Jasmína Stauder szóvivő szerint a tízezer feletti lakost számláló városokban egyelőre nagy különbségekkel zajlik a népszámlálás. Iglón (Spišská Nová Ves) a lakosok 64,5%-a, Nagymihályon a 61%-uk, Rozsnyón a 60%-uk, míg Tőketerebesen a lakosok 51%-a vett részt a népszámláláson.

 

A megyeszékhelyen, Kassán eddig a lakosság 60,6%-a töltötte ki a népszámlálási íveket.

 

A részleges eredményekből jól látható, hogy jó néhány magyarlakta település az átlagon alul teljesítő városok között szerepel, pedig a teljes lista nem is ismert. Átlagon aluli teljesítményt nyújtott eddig Gúta és Fülek, de Rozsnyón sem rózsás a helyzet. Az elmúlt három hét teljesítménye alapján mindenképpen dicséretet érdemel Somorja, Léva és Érsekújvár. Ha nem szeretnénk, hogy a szlovákiai magyarság számára katasztrofális eredménnyel végződjön a népszámlálás, akkor mindenkit buzdítsunk a népszámláláson való részvételre, az idősebb korosztálynak pedig segítsünk az ív kitöltésében. Március 31-ig még van idő!

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.