Nyitókép forrása: slovosalanov.sk

 

Sorra kerülnek le a közlekedési minisztérium prioritási listjáról a déli infrastrukturális fejlesztések. Az Összefogás mozgalom saját közösségi oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy elhalasztották a vágsellyei elkerülő megépítésének tervét is. Mindezt annak ellenére, hogy a városon keresztülhaladó 75-ös főút az egyik legforgalmasabb elsőrendű út az országban. Az így fennmaradó pénzeket inkább északra irányítaná át a Sme rodina vezette tárca.

 

Az Állami Közútkezelő a napokban halasztotta el a vágsellyei elkerülőre vonatkozó közbeszerzést. Az eredetileg Vágsellyére, erre a célra szánt uniós összeg Északkelet-Szlovákiában kerül majd felhasználásra.

 

A 75 út városi elkerülője csak egyike azoknak a magyarlakta régiókat érintő projekteknek, amelyek meghiúsultak, mert a döntéshozóknál az északi vidék előnyt élvez. Egyelőre nincs sok esély az R2-es Szoroskői megépülésére, nincs elmozdulás a komáromi Vág-híd esetében sem, pedig az a hetes veszelyességi szintű állapotskálán hatos fokozatú. A hídon elvégzett eddig munkák csak átmeneti megoldást jelentenek.

 

 hirdetes_400x285  

A dolog érdekessége, hogy a közelekedésügyi minisztérium a komáromi Vág-híd teljes felújításának elmaradását azzal magyarázta, hogy kell a pénz a vágsellyei elkerülő megépítésére. Ám, mint látjuk, jelenleg ez utóbbi sem élvez már prioritást.

 

Vágsellye már hosszú évek óta küzd azért, hogy tehermentesítse a belvároson áthaladó főutat. Délről Nyitra irányába haladók számára fontos áthaladópont a város, ráadásul a Duslo vegyüzem jelenléte is nagy forgalmat generál. Naponta nem kevesebb, mint 28 ezer autó megy át a 75-ös úton Vágsellyénél. A város az elkerülő nélküli települések közül a negyedik legnagyobb forgalmi tehertétellel küzd az országban. Az eredeti tervek arról szóltak, hogy egy 12 kilométeres elkerülő épülne meg, ami a Diószeg és az Érsekújvár felől érkező forgalmat is becsatornázta volna. A projekt része lett volna egy 705 méter hosszú híd a Vág felett.

 

Észak már csak dél rovására tud nyerni?

 

A vágsellyei elkerülőt hivatalosan február 26-án törölték a megvalósítandó, prioritást élvező projektek listájáról. A kormányváltás után egy évvel a Sme rodina vezette minisztérium hirtelen úgy ítélte meg, hogy a projekt nincs kellőképp előkészítve, és jelenlegi formájában nem megvalósítható az építkezési engedélyek hiánya és egyéb problémák miatt. Az engedélyek hiányát egyébként a múlt hónap végén Vágsellye polgármestere, Jozef Belický cáfolta.

 

És hogy melyik régió profitált a déli projektek elkaszálásából?. Északkelet. Ahogy a vágsellyei elkerülő lekerült a nemzeti projektek listájáról, felkerült rá Eperjes északi elkerülője. Ott már a Váhostav és Tucon vállalatok nagyban építkeznek. A négy kilométeres szakaszt 143 millió euróból építhetik meg. Egyébként, az eperjesi elkerülő egy másik, déli szakasza anno Érsek Árpád most-hidas miniszter is prioritást élvezett a többi, déli fejlesztés előtt.

 

Ján Kovalčík, az INEKO elemzője a Hospodárske Noviny gazdasági lapnak ezzel kapcsolatban a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy a minisztérium lépése némiképp megszegte az írott szabályokat, a nemzeti prioritások közé ugyanis csak a 75 milliónál kisebb költségű projektek kerülhetnek. Az eperjesi elkerülő tehát pótlólagos forrásokat kapott a déli vidékek háttérbe szorítása árán.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.