Nyitókép: archív

 

Szlovákiában február 15-e óta zajlik az elektronikus népszámlálás. A Statisztikai Hivatal első három hét után közölt részeredményei nem sok jóval kecsegtetnek a népszámlálás kimenetelét illetően magyar szempontból. Sok felvidéki magyar településvezető passzivitása azt jelzi, mintha mindegy lenne számukra az eredmény, mintha nem is tudatosítanák saját felelősségüket. De a lakosság jelentős részének érdektelensége is valós probléma.

 

A Horváth Árpád (MKP) polgármester által vezetett tömbmagyar Gúta (54,03%) vagy az Agócs Attila (Most-Híd) irányította Fülek (44,98 %) csak néhány a magyarlakta városok közül, ahol szégyenteljesen alacsony a népszámláláson eddig részt vett személyek száma. De a cigány polgármester vezette Nagymagyar (43,69%), illetve Szap (48,56 %), Szepsi (51,24 %), Tőketerebes (50,83 %) is nagyon gyengén teljesít eddig.

 

Ami szomorú, hogy szinte semmilyen átütő helyi kampány nem fut a magyarlapta településeken. Ellentétben például Pozsonnyal, ahol Matúš Vallo főpolgármester minden követ megmozgat, hogy minél több állandó lakhellyel rendelkező lakosra tegyen szert. Érzékeli ugyanis az ebből adódó előnyöket. Ha a magyarlakta települések polgármesterei összefogtak volna vagy összefognának a magyar nemzetiség és anyanyelv vállalása érdekében, az bizonyára növelné a kilátásokat.

 hirdetes_810x300  

 

Egyelőre sajnos nem ez a helyzet

 

A Statisztikai Hivatal által közrebocsátott adatokból kiderül, hogy mely magyarlakta városok azok, amelyek jól teljesítenek a 2021-es népszámláláson, és melyek azok, amelyeknek ideje lenne erősebb fokozatra kapcsolniuk. A részeredményeket az egyes települések maguk is vezetik, így pontosan tudja még a legkisebb falu polgármestere is, hogy ki hogy áll.

 

Tízezer főnél nagyobb lakosságú települések

 

Nagyszombati kerület több mint tízezer lelket számláló magyarlakta városai közül Somorja tarol 66%-kal, viszont Dunaszerdahely és Galánta is Somorja után kullog. Míg a járási székhelyen, Dunaszerdahelyen eddig a lakosok 60,59%-a kapcsolódott be a népszámlálásba, addig Galántán még ennél is kevesebben, a lakosoknak mindössze az 59,72%-a töltötte ki a népszámlálási ívet.

 

Nyitrai kerület tízezer főnél nagyobb lakónépességű települései közül Vágsellyén (67,4%) kapcsolódtak be a legtöbben a népszámlálásba, de Léva (66,29%) és Érsekújvár is (66,13%) átlagon felül teljesít. A népszámláláson való részvétel átlagon aluli Párkányban (58,64%), Komáromban (57,28%) és Gútán (54,03%).

 

Népszámlálási részeredmények: néhány magyarlakta városnak ideje lenne felkötnie a nadrágját

 

A Besztercebányai kerület tízezer fő feletti településein Losonc (59,62%) és Rimaszombat (58,98%) átlagos részeredményeket produkált a népszámláláson, viszont a mezőny legrosszabb helyezettje Fülek, ahol eddig a lakosoknak mindössze a 44,98%-a vett részt a népszámláláson.

 

A Kassai kerület több mint tízezer lakost számláló városaiban Rozsnyó eddig átlagos teljesítményt nyújtott (59,86%), viszont Szepsi (51,24%) egyelőre átlagon aluli eredményeket produkál.

 

A legjobban és legrosszabban teljesítő települések kerületek szerint

 

A Nagyszombati kerületben eddig a legjobb népszámlálási eredményeket Majtény (Majcichov) – 81,5%, Jászló (Jaslovské Bohunice) – 81% és Felsőlopassó (Lopašov) – 79% produkálta. Sajnálatos módon a kerület legrosszabb részeredményeivel eddig Szap (48,56%), Kukló (44,19%) és Nagymagyar (43,69%) rendelkezik.

 

A Nyitrai kerületben a legnagyobb részvételt eddig Hontbagonyán (Bohunice) regisztrálták, ahol a lakosság 83,01%-a vett részt a népszámláláson. A második helyen Barskisfalud (Vieska nad Žitavou) – 82,98% áll, míg a harmadik hely Komáromcsehié 79,87%-kal.

 

A legkevesebb lakos eddig Bajkán (37,39%), Lontón (33,38%) és Garamsallón (Šalov – 29,07%) töltötte ki a népszámlálási ívet.

 

A Besztercebányai kerület települései közül Méznevelő (Medovarce) – 88%, Nemesvarbók (Zemiansky Vrbovok) – 86% és Felsőbágyon (Horný Badín) – 86% lakosai kapcsolódtak be a népszámlálásba a legnagyobb számban. Ezzel szemben a legkevesebben Naprágyon (Neporadza) – 10,77%, Gömörlipócon (Lipovec) – 8,89% és Szútoron (Sútor) – 6,86%  vettek részt a népszámláláson.

 

Az Eperjesi és a Kassai kerületben eddig a legrosszabb részeredményekkel Jernye (Jarovnice – 9,18%), Kislomnic (Lomnička – 8,33%), Zsigra (9,03%) és Kassa – Luník IX (7,77%) rendelkezik.

 

A Pozsonyi kerületben eddig a legtöbb lakos Horvátjárfalu (Jarovce – 79,44%) városrészben kapcsolódott be a népszámlálásba, míg a legkevesebb lakos eddig Óvárosban (Staré Mesto – 55,02%) töltötte ki a népszámlálási kérdőívet.

 

A részleges eredmények alapján egyértelműen dicséretre méltó a somorjai, vágsellyei, lévai, érsekújvári lakosok teljesítménye. Ezzel ellentétben Dunaszerdahelynek, Galántának, Komáromnak, Gútának, Losoncnak, Rimaszombatnak, Füleknek, Rozsnyónak és Szepsinek még van mit behoznia annak érdekében, hogy felülkerekedjen az eddigi eredményeken.

 

10 évente alig 3 percre lenne szükség az ívek kitöltéséhez

 

Szlovákiában tízévente kerül sor népszámlálásra. Idén, 2021-ben az elektronikus népszámlálási ív kitöltése mindössze néhány percet vesz igénybe, a tétje viszont óriási, hiszen a népszámlálási eredmények alapján állítják össze azoknak a településeknek a listáját, ahol a nemzetiségi kisebbségeknek joguk van a törvény értelmében az anyanyelvüket használni a hivatali ügyintézés során. A nemzetiségi kisebbségekhez tartozó polgárok száma befolyásolja azt is, hogy mennyi pénz jut a költségvetésből a kultúránk ápolására, a kulturális rendezvényeinkre, oktatásunkra stb. A népszámlálás eredményétől, a magyarok számarányától függ az is, hogy a jövőben mekkora lesz közösségünk társadalmi és politikai szerepe, jelentősége.

 

A 2011-es népszámlás a magyarság több mint hatvanezres fogyásáról rántotta le a leplet. Az eredmény sokkoló és lesújtó volt. Ha nem szeretnénk, hogy a 2021-es népszámlálás adatai is megrendítően hassanak ránk, töltsük ki a népszámlálási kérdőívet, vállaljuk nemzeti hovatartozásunkat és kulturális gyökereinket. Március 31-ig még van idő!

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.