Nyitókép: HNonline.sk

 

A polgároknak már nem kell többé „versenyezniük” a szabad oltási időpontokért, ugyanis legkésőbb e hét végén elindul az új alkalmazás, amely egyfajta elektronikus „váróteremként” fog működni. Az alkalmazást egyelőre azért nem indítják el, mert szinte az összes oltási időpont foglalt – tájékoztatott Róbert Suja, az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) igazgatója.

 

„A fennmaradt néhány napot a végső tesztelésre használjuk fel. Folynak a stressztesztek annak kiderítésére, hogy az alkalmazás képes-e megbirkózni az érdeklődők áradatával”

 

– magyarázta Suja.

 

  hirdetes_300x300   

Az új nyomtatvány egyelőre négy, az egészségügyi minisztérium rendelete által meghatározott csoport számára lesz elérhető, többek között a 60 évnél idősebbek és az egészségügyi dolgozók számára.

 

„A regisztráció után az érdeklődőt legkésőbb két nappal az oltás beadása előtt értesíteni kell az oltás időpontjáról. Az időpontok továbbra is a jelenleg érvényes kritériumok alapján fogják kiosztani”

 

– pontosított Ján Hargaš, a beruházásokért, régiófejlesztésért és digitalizálásért felelős minisztérium tanácsadója, aki szerint a rendszernek óránként 750 000 regisztrációval is meg kellene tudnia birkózni.

 

Az elektronikus váróterembe történő bejelentkezés több lépésből áll. Az első lépésben az érdeklődő kiválasztja a megfelelő kategóriát, majd kitölti a személyes adatait (név, személyi szám, cím, telefonszám). A második lépésben az érdeklődő kiválasztja az oltási helyszínt, amit azt jelenti, hogy nem kell feltétlenül az állandó lakhelyét megadnia, és több helyszínt is választhat.

 

A harmadik lépésbe az alkalmazásban megjelennek a szabad oltási helyek. Ha nincsenek ilyenek, az érdeklődő várólistára kerül. A rendszer minden regisztráció után generál majd egy PIN kódot, amelyet a jelentkező SMS-ben vagy e-mailben fog megkapni.

 

A várólistára került jelentkező a regisztráció után is módosíthatja az adatait, vagy vissza is vonhatja a regisztrációt.

 

„A kiválasztott oltóközpont pedig elhalaszthatja az oltás időpontját, ha a jelentkező nem tud eljönni, például mert megbetegedett, viszont a központnak ezt legalább 24 órával előre jelezni kell”

 

– közölte Barbora Mareková, az NCZI termékmenedzsere.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.