Népszámlálás: A lakosság 67 százaléka már megszámoltatott. Kassa megyében és a magyarlakta területeken állunk a legrosszabbul - Körkép.sk
Zalán
 • HUF: 380.38
 • USD: 1.08
 • 9 °C
 • 19 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Népszámlálás: A lakosság 67 százaléka már megszámoltatott. Kassa megyében és a magyarlakta területeken állunk a legrosszabbul

A népszámlálás elektronikus kérdőívét eddig a lakosság 67 százaléka töltötte ki, tájékoztatott a Statisztikai Hivatal

Nyitókép: webnoviny.sk

 

A népszámlálás elektronikus kérdőívét eddig a lakosság 67 százaléka töltötte ki, tájékoztatott a Statisztikai Hivatal, mely a mai napig 3,77 millió kitöltött elektronikus formanyomtatványt jegyez.

 

Magyar kifogáskeresés

 

Korábbi, nagy vihart kiváltott cikkünkben (hiszen a szomorú valóságot sokan inkább nem akarják észrevenni) már bemutattuk, hogy mi a helyzet a magyarlakta területeken. A legtöbb helyen átlagon aluli a kitöltöttségi szint, de azért itt is vannak kiemelkedő eredmények. Sajnos több felvidéki magyar olvasónk bagatellizálva a problémát azzal magyarázta a gyengébb magyar teljesítményt, hogy koronavírus van, vagy hogy a települések teszteléseket végeznek, ezért nincs idő foglalkozni vele. Csakhogy ugyanez zajlik a szlovák területeken is, ahol mégis jobban állnak.

SJE Nyílt nap

 

Ugyanúgy nem állja meg a helyét teljes egészében az a kifogás sem, hogy a magyarok körében több az idős ember, illetve cigányból is több akad, ami a kifogáskeresők szerint magyarázná az alacsonyabb kitöltöttségi arányt. Mert hogy majd személyes formában átlagon felüli arányban fogják kitölteni a kérdőívet. Ez inkább utópia.

 

A Statisztikai Hivatal első három hét után közölt részeredményei nem sok jóval kecsegtetnek a népszámlálás kimenetelét…

Közzétette: Körkép – 2021. március 14., vasárnap

 

Szlovák területeken ugyanúgy élnek romák, mint ahogy a lakosság életkor szerinti megoszlása sem kiugróan eltérő. Sokkal inkább tehát terelésről, kifogásgyártásról, ürügykeresésről, a megszokott magyar kényelmességről, kibeszélésről lehet szó, amivel az érdektelenséget és a minden mindegy hozzáállást leplezik. Tisztelet a kivételeknek, természetesen. Sok községben, az interneten, falvak, városok közösségi oldalain vagy az általuk működtetett hírmondókban ugyanis észre sem vehető, hogy bármilyen népszámlálási kampány lenne.

 

Megyék szerint a sorrend

 

A Statisztikai Hivatal mai kimutatása alapján megyék szerint Zsolna megye áll az első helyen, ahol az elektronikus űrlapot már a lakosság 72 százaléka kitöltötte. Őket Trencsén megye (70,5 százalék) követi. A további sorrend:

 

Nagyszombat megye (69,7 százalék), Pozsony megye (69 százalék) és Nyitra megye (67,8 százalék). Besztercebánya és Eperjes megyében ez a mutató 64 százalék, a lista végén pedig Kassa megye kullog a maga alig 60 százalékával.

 

A kerületi szintű városok sorrendjében Besztercebánya vezet 71,3 százalékkal, második helyen Trencsén áll több mint 71 százalékkal, majd Eperjes (69,4 százalék) és Nyitra (69 százalék) következik. Pozsony a kezdeti lendület után kezd megtorpanni (67,7 százalék), Kassa 64,5 százalékon áll.

 

Falvak szintjén sincs magyar a legjobbak között

 

Községek szintjén a legjobban teljesítő települések között sem találunk magyar falut.

 

Népszámlálás: Saját nemtörődömségünknek is köszönhetjük majd a magyarok számarányának csökkenését

 

A népszámláláson való részvétel kötelező, A kiskorú személyek helyett a szülő vagy a törvényi képviselő tölti ki a népszámlálási ívet. Aki nem vesz részt a népszámlálások, az 25-től 250 euróig terjedő pénzbeli büntetésre számíthat.

 

Magyarul március 31-ig ezen a linken lehet kitölteni a kérdőívet

 

Körkép.sk/webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Ámok futó
2021. Már. 16. 16:02

Polgármesterek! 🤔 nézetek már szét kedves szerkesztőség hogy a budos francba lehet az hogy mkp és vagy más párt vagy bunszervezet tagja mint a híd ott is mint ahogy nézegetem pl takács polgármester vezeték neve +mkp de nemzetiség szlovák hogy a faszomba várjatok azt hogy a magyarok Felvidéken főképpen keleten nagyobb legyen az aktivitás mikor odaa gazemberek csak a szavazater sírnak aztán jót röhögnek a paholyos kocsiukban hazafelé 30 evenat ígéretek hazudtak körkép szerinted kinekvan meg ehez kedve?

  Király Zsolt
  2021. Már. 16. 16:29

  Kedves ismeretlen! A népszámlálás nem az adott esetben alkalmatlan, önző, nyerészkedő, hiteltelen polgármesterekről, vagy a szlovákiai magyar politikáról szól, hanem elsősorban saját magunkról. Mindenki saját magát és családtagjait számolja meg. Az ideális az lenne, ha ezt kampány nélkül is tudatosítanánk!

   Ámok futó
   2021. Már. 17. 13:13

   Márpedig politika a javából mert ugye ha közösségben kevés elenyeszo a magyar akkor oda nem nincs támogatás! És inkább a közösség inkább hagyja magát elmulni mivoltát hogy azok a pökhendi beképzelt polgármester ne zsirosodjon jobban, inkább mongyak nindegy nekik! De legyen onek igaza

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket