Nyitókép: webnoviny.sk

 

A népszámlálás elektronikus kérdőívét eddig a lakosság 67 százaléka töltötte ki, tájékoztatott a Statisztikai Hivatal, mely a mai napig 3,77 millió kitöltött elektronikus formanyomtatványt jegyez.

 

Magyar kifogáskeresés

 

Korábbi, nagy vihart kiváltott cikkünkben (hiszen a szomorú valóságot sokan inkább nem akarják észrevenni) már bemutattuk, hogy mi a helyzet a magyarlakta területeken. A legtöbb helyen átlagon aluli a kitöltöttségi szint, de azért itt is vannak kiemelkedő eredmények. Sajnos több felvidéki magyar olvasónk bagatellizálva a problémát azzal magyarázta a gyengébb magyar teljesítményt, hogy koronavírus van, vagy hogy a települések teszteléseket végeznek, ezért nincs idő foglalkozni vele. Csakhogy ugyanez zajlik a szlovák területeken is, ahol mégis jobban állnak.

 hirdetes_400x285  

 

Ugyanúgy nem állja meg a helyét teljes egészében az a kifogás sem, hogy a magyarok körében több az idős ember, illetve cigányból is több akad, ami a kifogáskeresők szerint magyarázná az alacsonyabb kitöltöttségi arányt. Mert hogy majd személyes formában átlagon felüli arányban fogják kitölteni a kérdőívet. Ez inkább utópia.

 

A Statisztikai Hivatal első három hét után közölt részeredményei nem sok jóval kecsegtetnek a népszámlálás kimenetelét…

Közzétette: Körkép – 2021. március 14., vasárnap

 

Szlovák területeken ugyanúgy élnek romák, mint ahogy a lakosság életkor szerinti megoszlása sem kiugróan eltérő. Sokkal inkább tehát terelésről, kifogásgyártásról, ürügykeresésről, a megszokott magyar kényelmességről, kibeszélésről lehet szó, amivel az érdektelenséget és a minden mindegy hozzáállást leplezik. Tisztelet a kivételeknek, természetesen. Sok községben, az interneten, falvak, városok közösségi oldalain vagy az általuk működtetett hírmondókban ugyanis észre sem vehető, hogy bármilyen népszámlálási kampány lenne.

 

Megyék szerint a sorrend

 

A Statisztikai Hivatal mai kimutatása alapján megyék szerint Zsolna megye áll az első helyen, ahol az elektronikus űrlapot már a lakosság 72 százaléka kitöltötte. Őket Trencsén megye (70,5 százalék) követi. A további sorrend:

 

Nagyszombat megye (69,7 százalék), Pozsony megye (69 százalék) és Nyitra megye (67,8 százalék). Besztercebánya és Eperjes megyében ez a mutató 64 százalék, a lista végén pedig Kassa megye kullog a maga alig 60 százalékával.

 

A kerületi szintű városok sorrendjében Besztercebánya vezet 71,3 százalékkal, második helyen Trencsén áll több mint 71 százalékkal, majd Eperjes (69,4 százalék) és Nyitra (69 százalék) következik. Pozsony a kezdeti lendület után kezd megtorpanni (67,7 százalék), Kassa 64,5 százalékon áll.

 

Falvak szintjén sincs magyar a legjobbak között

 

Községek szintjén a legjobban teljesítő települések között sem találunk magyar falut.

 

Népszámlálás: Saját nemtörődömségünknek is köszönhetjük majd a magyarok számarányának csökkenését

 

A népszámláláson való részvétel kötelező, A kiskorú személyek helyett a szülő vagy a törvényi képviselő tölti ki a népszámlálási ívet. Aki nem vesz részt a népszámlálások, az 25-től 250 euróig terjedő pénzbeli büntetésre számíthat.

 

Magyarul március 31-ig ezen a linken lehet kitölteni a kérdőívet

 

Körkép.sk/webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.