Nyitókép: reprofotó RTVS

 

Az RTVS a napokban tűzte műsorra az AstraZeneca-vakcinával beoltott 38 éves tanárnő halálesetét. Az RTVS érzelmi alapon vonta kétségbe az oltás biztonságosságát úgy, hogy közben a két szerkesztőnő kiforgatta a tanárnő nyilatkozatát, a halálát pedig csak és kizárólag a megtört édesapa nyilatkozata alapján hozták összefüggésbe az oltással. Ha mindez még nem lenne elég, menet közben újabb problémára derült fény.

 

Mint kiderült, a riport egyik szerkesztője, Miroslava Ščobíková közeli, barátnői kapcsolatban volt a varannói származású elhunyt tanárnővel, Antóniával.

 

 hirdetes_400x285  

Amennyiben egy hozzánk közel álló személyt ér ilyen tragikus esemény, nehéz a riportban megálljt parancsolni és pártatlannak maradni. Ezért is vonatkozik az újságírókra egy etikai kódex, amely megtiltja az ilyen típusú érdekellentéteket.

 

Ščobíkovának tájékoztatnia kellett volna a feletteseit az érdekellentétekről, és az elhunyt barátnőjéről másvalakinek kellett volna riportot készítenie annak érdekében, hogy a riport hitelességét ne lehessen kétségbe vonni.

 

A két szerkesztőnő szakmaiatlanságát mutatja az is, ahogy hozzáálltak a riporthoz, és ahogy megmanipulálták a tanárnő nyilatkozatát. A tanárnő eredeti nyilatkozata szerint rajta kívül még vagy harminc kollégájának ugyanolyan tünetei voltak az oltás után. Ezt a kijelentést a két szerkesztőnő a tanárnő halála után úgy írta át, hogy csak az elhunyt tanárnő küzdött az oltás után tünetekkel.

 

A másik szakmai kudarc az volt, amikor a szerkesztőnők az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatalt (ŠÚKL) is átverték, és az álláspontjukat Antónia halálesete kapcsán hozták le, holott a ŠÚKL nem ezzel a konkrét esettel kapcsolatban nyilatkozott.

 

Szlovák szakhatóság: A 38 éves nő halála és az AstraZeneca között egyelőre nem lehet összefüggést tenni

 

A legfőbb és legsúlyosabb ferdítés viszont az volt, hogy Ščobíková és Beňačková a megtört édesapa nyilatkozata alapján hozta összefüggésbe a tanárnő halálát az AstraZeneca-vakcinával. Az egészségügyi tárca, a ŠÚKL és a rendőrség szerint a televízió hibázott, amikor a fiatal nő halálát közvetlenül összekapcsolta az oltással, holott ezt a tényt eddig még sehol sem bizonyították.

 

Vahram Chuguryan, az RTVS hírszerkesztőségének igazgatója az Omediach.com információi szerint mindkét szerkesztőnőt megdicsérte a szép munkáért és riport által kiváltott visszhangért.

 

Az RTVS vezetősége a riport által kiváltott reakciók miatt az etikai bizottság összehívását javasolta a riport megítélése érdekében.

 

omediach.com/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.