Nyitókép: archív

 

Még mindig van ideje annak, aki eddig nem töltötte ki a népszámlálási ívet, hiszen az elektronikus népszámlálás március 31-ig tart. Teljesítsük jogi kötelezettségünket, és vegyünk részt a népszámláláson. Amennyiben hozzátartozóink megkérnek rá, segítsünk nekik az elektronikus kérdőív kitöltésében.

 

A népszámláláson való részvétel kötelező. Szlovákia minden polgára köteles kitölteni a népszámlálási ívet. A polgár kifejezés alatt ebben az esetben minden olyan személy értendő, akinek állandó, átmeneti vagy tolerált lakhelye van az országban. A népszámláláson annak az EU-s polgárnak is kötelező részt vennie, akinek szokásos tartózkodási helye van Szlovákiában, emellett a harmadik ország azon lakosinak is be kell kapcsolódniuk a népszámlálásba, akiknek Szlovákiában van az állandó, átmeneti vagy a tolerált lakhelyük. A kiskorú gyerekek megszámlálása a szülő, illetve a törvényes képviselő felelőssége. Amennyiben az illető polgár nem vesz részt a népszámláláson, 25-től 250 euróig terjedő bírságot róhatnak ki rá.

 

 hirdetes_300x300  

A népszámlálási ív a www.scitanie.sk weboldalon érhető el, de a SODB 2021 elnevezésű mobilalkalmazáson keresztül is ki lehet tölteni a kérdőívet. Amennyiben valakinek gondja vagy kérdése van a népszámlálási ív kitöltésével kapcsolatban, tárcsázza a 02/20 92 49 19-es telefonszámot.

 

A kérdőív kitöltése néhány percet vesz igénybe

 

Az elektronikus népszámlálási ív kitöltése mindössze néhány percet vesz igénybe, a tétje viszont óriási, hiszen a népszámlálási eredmények alapján állítják össze azoknak a településeknek a listáját, ahol a nemzetiségi kisebbségeknek joguk van a törvény értelmében az anyanyelvüket használni a hivatali ügyintézés során. A nemzetiségi kisebbségekhez tartozó polgárok száma befolyásolja azt is, hogy mennyi pénz jut a költségvetésből a kultúránk ápolására, a kulturális rendezvényeinkre, oktatásunkra stb. A népszámlálás eredményétől, a magyarok számarányától függ az is, hogy a jövőben mekkora lesz közösségünk társadalmi és politikai szerepe, jelentősége.

 

A magyarlakta településeken nem rózsás a helyzet

 

Az egy hónap után közzétett részeredményekből az is kiderült, hogy milyen a helyzet a magyarlakta területeken. A legtöbb településen az eddigi részvételi arány nem kecsegtet semmi jóval, sok helyen átlagon aluli a kitöltöttségi szint, de továbbra is vannak olyan települések, amelyek kiemelkedő eredményeket produkálnak.

 

Sajnos sokan elbagatellizálják a problémát, a bizonyítványukat pedig a koronavírussal vagy a tesztelésekkel magyarázzák. Csakhogy a szlovák településeken is van koronavírus, ott is tesztelnek, mégis jobban állnak a kérdőívek kitöltésében, mint mi.

 

A kifogáskeresés, a méltatlankodás és a nyafogás helyett szánjunk három percet az online kérdőív kitöltésére, és segítsük a gyengébb technikai tudással rendelkező polgártársainkat.

 

Magyarul március 31-ig ezen a linken tölthetjük ki a kérdőívet.

 

A témával kapcsolatos korábbi írásaink:

 

Népszámlálás: A lakosság 67 százaléka már megszámoltatott. Kassa megyében és a magyarlakta területeken állunk a legrosszabbul

 

Népszámlálás: Saját nemtörődömségünknek is köszönhetjük majd a magyarok számarányának csökkenését

 

Népszámlálási részeredmények: néhány magyarlakta városnak ideje lenne felkötnie a nadrágját

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!