Nyitókép forrása: Silvia Trešňáková háza Zsigárdon

 

A „szlovákia Texas” fényűző rezidenciákról szóló története tovább folytatódik. Az Aktuality.sk újabb terjedelmes oknyomozásban viszi tovább azt az ügyet, amelyben újra újra felmerül Gál Gábor, volt most-hidas igazságügyi miniszter neve. Ezúttal új szereplőkkel is bővül a stáblista.

 

Kertész József, akinek cége több millió eurónyi uniós forrásra tett szert mezőgazdasági projektek megvalósítására, jelenleg elítélt adócsaló, és a rendőrtisztek és adóellenőrök megvesztegése miatt számíthat újabb bírósági tárgyalásra. Vele együtt kerül bíróság elé korrupció és adómanipuláció miatt Kolozsi János is, akinek cége szintén jelentős, több százezer eurós összegeket kapott korábban, Például egy rancs létesítésére. Kolozsit és Kertészt a Jopi Trade körüli adócsalási ügyek kötötték össze. A Jopi Trade jogi képviseletét egykor Gál Gábor (Most-Híd) látta el.

 

A történet új szereplői Silvia és Karol Trešňák, akik nem csupán szomszédai Kolozsiéknak, de üzlettársai is.

 

 hirdetes_400x285  
Kész hálózat

 

Az Aktuality.sk cikke szerint egy Trešňákékhez kötődő nonprofit szervezet, a Perennis 1,3 millió eurós uniós támogatásra tett szert, hogy megépítsen és fenntartson egy 24 férőhelyes idősotthont. Az egyetlen cég, amely bejelentkezett az otthon megépítésére kiírt pályázatra, az Ava-stav volt. Az a galántai cég, amely többek között a dunaszerdahelyi MOL-Arénát és a futball akadémiát is építette. A dunaszerdahelyi futballklub tulajdonosa Világi Oszkár.

 

Az Ava-Stavnak a fenti két példánál jóval több sikeres közbeszerzése is volt. Az elmúlt években bírósági, községi épületeket, szennyvízhálózatokat és közműhálózatokat épített fel az adófizetők pénzéből. Forgalmát ez idő alatt meghatszorozta.

 

Legújabb megbízója, a Perennis, Galánta közelében létesítene öregotthont az Agroreal nevű cégtől bérelt területeken. Az Agroreal mögött pedig Bende Sándor áll. Ő Diószeg alpolgármestere, akit 2018-ban a NAKA 12 másik emberrel együtt letartóztatott áfacsalás gyanújával. Később szabadlábra kerültek, a nyomozás azóta is tart.

 

Az Ava-stavnak nem csak az ügyfelei, de háttere is igen beszédes. A céget 2011 és 2013 között a Nagy&Partners ügyvédi iroda képviselte kereskedelmi jogi ügyekben. Nagy Károly ügyvéd pedig Gál Gábor korábbi most-hidas igazságügyi miniszter asszisztense volt. Nagy egy időre átvette Gáltól Kertészék jogi képviseletét is azokban a kereskedelmi ügyekben, ahol a vállalkozók a szlovák adóhatóságot perelték több százezer eurónyi adóvisszaigénylés miatt.

 

Nagy ráadásul nem csak Gálhoz áll közel, hanem a Most-Hídhoz is: a párttal kapcsolatos négy bírósági perből háromban ő képviselte a Most-Hidat.

 

 

Szlovákiai Texas: A polgármester egy adócsalónak tartozott, ezért inkább elrendelte a kivégzését

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 31 olvasónak tetszik ez a cikk.