Nyitókép: TASR/Dano Veselský

 

Az oltási igazolványok előreláthatóan a nyári turistaszezonra készülnek el. Az igazolványok országos szintű technikai előkészítésének összeegyeztethetőnek kell lennie az európai verzióval – tájékoztatott csütörtöki Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár.

 

Az Európai Unió szeretné elkerülni, hogy az oltási igazolványokat a tagállamok önállóan, országos szinten alkossák meg. Mivel európai megoldásról van szó, ezért egységes európai hozzáállást is várnak. Klus bízik abban, hogy az oltási igazolványok májusra már technikailag készen lesznek.

 

 hirdetes_400x285  

A digitális zöld igazolvány, vagyis az ún. COVID-útlevél nemcsak azok számára lesz érvényes, akik beoltatják magukat, hanem azok számára is, akik koronavírus-tesztet abszolválnak, vagy átestek  a COVID-19 megbetegedésen.

 

„Ha valaki nem fogja akarni magát beoltatni, akkor még mindig lesz lehetősége koronavírus-teszttel hitelesíteni a zöld igazolványát. Az utazás szempontjából a lakosság ezen csoportjára nem fog semmilyen korlátozás vonatkozni“

 

– jegyezte meg Klus.

 

Az államtitkár elmondása szerint a koronavírus legyőzését illetően az ellenanyagszint meghatározásával kapcsolatban még biztosan lesznek tárgyalások.

 

„Én afelé hajlok, hogy egy politikai vita keretében határozzák meg azt, milyen határa legyen annak, hogy egy személyt ne tartsanak fertőzőnek, és ne jelentsen veszélyt bármilyen társadalomra“

 

– mondta Klus.

 

Az országok többségében a gyerekek nem tesztelik és nem is oltják, sőt az allergiások is kivételt képeznek az oltás alól. Klus szerint a gyerekek határátlépésekor a szülők zöld igazolványát vennék alapul. Amennyiben a szülő be lesz oltva vagy le lesz tesztelve, akkor ez automatikusan a gyerekekre is érvényes lesz. Az allergiások számára pedig elég lenne a teszt felmutatása.

 

„Feltételezéseim szerint a jövőben ezt a zöld igazolványt lehetne felhasználni az éttermekben és a színházakban“

 

– konstatálta Klus, aki szerint az oltási igazolványokat csak egy szükséges ideig használnák.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!