Nyitókép: rodinka.sk

 

Március 22-től a Dunaszerdahelyi járás átkerül feketéből sötét bordó besorolásba a Szlovákiában hatályos covid-szemafor szerint. Ennek fényében a helyileg illetékes közegészségügyi hivatal már ajánlja a fenntartóknak az óvodák és iskolák kinyitását. A Nagyszombat megye fennhatósága alá tartozó összes középiskolában újraindul a jelenléti oktatás a végzős diákoknak, ami mintegy 3400 diákot érint a megye területén.

 

A középiskolások esetében ahhoz, hogy beléphessenek az iskola területére, fel kell tudniuk mutatni a hét napnál nem régebbi negatív koronavírusteszt-eredményt, vagy egy arról szóló igazolást, hogy az elmúlt 90 napban átestek a koronavírus-fertőzésen. Ezen felül diák és tanár is köteles FFP2-es maszkot viselni a tanítás alatt. A nem végzős diákoknak marad a távoktatás, ahogy azt az utóbbi hónapokban már megszokhatták.

 

Az alapiskolák esetében városa válogatja…

 

Az alapiskolák és óvodák esetében már más a helyzet. Itt ugyanis a településvezetés a fenntartó, így míg például Dunaszerdahely a „kedvező járványügyi helyzetre” való tekintettel megnyitja az összes óvodáját és iskoláját, Nagymegyer épp a „kedvezőtlen járványügyi helyzetre” hivatkozva zárva tartja alapiskoláit. Szerencsére a szülőknek elég csak a saját gyermekük szempontjából érintett oktatási intézmény közléseit figyelni…

 hirdetes_810x300  

 

A Dunaszerdahelyi járás nagyobb települései közül Dunaszerdahelyen és Somorján is úgy döntött az intézmények igazgatósága és a városvezetés, hogy az óvodások és az alsótagozatos alapiskolások visszatérhetnek a jelenléti oktatáshoz. Dunaszerdahelyen a felső tagozaton 5+1-es csoportok megnyitását engedélyezik azon tanulók számára, akiknek nincs hozzáférésük a távoktatáshoz. A művészeti alapiskolák a fúvós hangszeren tanulók, valamint az énekre járók kivételével mindenki mást fogadhatnak, ahogy a napközik/iskolai klubok is működhetnek azon diákok számára, akik részt vesznek a jelenléti oktatásban.

 

Somorján kiemelik, hogy a szülők ne feledkezzenek el arról, hogy bár a gyerekeknek nem szükséges, de a felnőtteknek fel kell tudni mutatniuk a negatív teszteredményről szóló igazolást, valamint le kell adniuk egy becsületbeli nyilatkozatot is arról, hogy a gyerekeknek és a családtagoknak nincsenek a Covid-19-re jellemző tüneteik.

 

Bősön a fenntartó döntése értelmében az alapiskolákon a húsvéti szünetig biztosan folytatódik az online-oktatás. A csilizradványi Kóczán Mór Alapiskola szintén a húsvéti szünetig marad zárva, azon szülők alsótagozatos gyermekei kivételt képeznek, akik az első vonalban dolgoznak /rendőrség, egészségügy, stb./ és akiknek munkáltatója nem tudja megoldani az otthoni munka biztosítását egyik szülőnek sem. Ugyancsak lehetővé teszik minden csütörtökön az iskola látogatását azon tanulóknak, akik nem tudnak részt venni az online oktatásban – ők ilyenkor megkapják az egész heti tananyagot.

 

Nagymegyeren szintén folytatják húsvétig a távoktatást, a kritikus infrastruktúrában dolgozó szülők gyermekei számára az iskolai klub azonban továbbra is működni fog, emellett pedig ismét megnyitják kapuikat a város óvodái. Ugyancsak óvatosan áll az iskolanyitáshoz Alistál, ahol szintén húsvétig marad zárva az iskola azzal, hogy ha továbbra is kedvezően alakul a járványhelyzet, akkor hamarosan áttérnek a jelenléti oktatásra.

 

Nem kell aggódni a buszozás miatt

 

Az iskolanyitásokra reagálva a dunaszerdahelyi SAD autóbuszvállalat is megújítja azon járatait melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a diákok el- és hazajussanak az iskolából. A március 22-től érvényes menetrendek itt érhetők el.

 

Az iskolákban és óvodákban is terjed a vírus, a minisztérium azonban nem tudja, hogy hol és mennyire

 

Ahogy az előre megjósolható volt, a korábban megnyílt óvodákban és iskolákban is észlelték a koronavírus jelenlétét, hiszen egyre több gyermek fertőződött meg a kórral. Az Oktatásügyi Minisztérium azonban az elmúlt hetekben nem tudott releváns adatokkal szolgálni arról, hogy mennyi oktatási intézmény nyitott ki, ezekben mennyi diák töltötte napjait és hogy közülük mennyien fertőződtek meg, ami miatt osztályokat, vagy akár egész iskolákat, óvodákat kellett bezárni. A dolog pikantériája, hogy épp az SaS-hez tartozó minisztériumról van szó, mely az utóbbi hónapokban sorra torpedózta meg a kormány tervezett korlátozó intézkedéseit, miközben mielőbbi nyitást sürgetett úgy az iskolákban, mint az üzletekben.

 

Körkép.sk/kpa

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.