Nyitókép: eso.scitanie.sk/hu

 

Hajrájához érkezett a 2021-es népszámlálás első, elektronikus fázisa, melynek során központi felületen lehet az internet segítségével kitöltetni az íveket.

 

A  részeredmények alapján a magyarlakta területeken sajnos több helyütt az országos átlagnál alapcsonyabb kiöltöttséget mutat. Annak ellenére, hogy a városok és a falvak előre megkapták az államtól az anyagi hozzájárulást a kampány költségeire.

 

A pénzt tehát eltették, de a vállalt munkát már nem végezték el. Legalábbis több helyütt ez a helyzet. Mert hogy eredménye is lenne helyi szinten a kampánynak, egyáltalán látható kampányról lehetne beszámolni, arról sok helyütt sajnos nem beszélhetünk. Ez mindenképp a településvezetők és a központi, politikai pártok és civil szervezetek által „koordinált“ kampány erőtlenségét jelzi. Annak minden negatív, súlyos következményével a felvidéki magyarságra nézve.

 hirdetes_300x300  

 

 

Nemcsak a helyi adóbevételek összege függ attól, hányan laknak egy adott településen, hanem a nyelvi, nemzetiségi jogaink biztosítása is abból számítódik ki, hogy hányan vallják magukat magyarnak az adott településen. Passzivitásunkkal tehát magunk ellen cselekszünk.

 

Pedig a Statisztikai Hivatal mindent megtesz a minél magasabb részvétel bebiztosítása érdekében. A népszámlálás szóvivője, Jasmina Stauder a Körképnek elmondta, hogy akinek gondot okoz az elektronikus űrlap kitöltése, az a +421 2 50236 547 telefonszámon magyar nyelven is segítséget kérhet. Ugyanúgy magyarul válaszolnak minden népszámlálással kapcsolatos kérdésünkre is az [email protected] email-címen.

 

Arról, hogy Dél-Szlovákiában hogy állt a népszámlálás az első három hét után, itt írtunk bővebben.

 

Népszámlálás: Saját nemtörődömségünknek is köszönhetjük majd a magyarok számarányának csökkenését

 

A Kassa-megyében és a magyarlakta területeken tapasztalt alacsony mutatókról pedig itt számoltunk be.

 

Népszámlálás: A lakosság 67 százaléka már megszámoltatott. Kassa megyében és a magyarlakta területeken állunk a legrosszabbul

 

Gyurgyík László szociológus március elején a Körképnek azt nyilatkozta, hogy akár 400 ezer alá is csökkenhet a felvidéki magyarság száma.

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!