Nyitókép: reprofoto (Markíza live)

 

„Az igazság, ha csúnyán hangzik is, ki kell mondani” –  fogalmazott a Markíza televízió Testre szabva című vitaműsorában Richard Sulík azzal kapcsolatban, hogy továbbra is kitart amellett, hogy emberileg és képességek terén Igor Matovič nem képes a kormány menedzselésére.

 

Az SaS elnöke szerint egy esetleges hármas koalíció törékeny parlamenti többséget jelentene, ami nem sokáig tartana ki. A kormányválság megoldásának hátteréről itt írtunk a Körképen saját elemző cikkünkben.

 

„Nem egyeztünk még meg. Este koalíciós tanács lesz. Meglátjuk, egyezségre-e jutunk. Ha nem, az SaS szerdán kilép a kormányból”

 

 hirdetes_810x300  

– tette hozzá Sulík.

 

Peter Pellegrini szerint épp egy éve alakult meg a jelenlegi kormány, de ezalatt az egy év alatt nincs is nagyon mit értékelni.

 

„Már három hete a kormányválságot kommentáljuk. Nem vártam, hogy ez ilyen rossz lesz”

 

– hangsúlyozta a Hlas elnöke, aki szerint az államfő idén ősszel kiírhatná az előrehozott választásokról szóló népszavazást. A műsorban elhangzott, hogy a Smer és a Hlas által indított aláírásgyűjtés ennek érdekében jelenleg 350 ezer aláírásnál tart.

 

Sulík visszautasította, hogy a kormányválság valami rendkívüli dolog lenne, majd emlékeztetett arra, hogy az előző kormánykoalícióban Andrej Danko egy év után mondta fel a koalíciós szerződést, Bugár pedig arra panaszkodott, hogy Robert Fico nem beszél vele, és hogy a Smer előrehozott választásokkal riogat.

 

„A jövő héten véget ér a kormányválság”

 

– ígérte Sulík.

 

„Nem csak mi követeljük Matovič távozását, hanem a nemzet 80 százaléka”

 

– mutatott rá az RTVS-en közölt, Medián által készített felmérésre.

 

A Median felmérése,. Kép: reprofoto (RTVS, live)

 

Az SaS elnöke arról is beszélt, hogy a következő választások szerinte 3 év múlva lesznek.

 

„Meggyőződésem”

 

– mondta, kizárva annak lehetőségét, hogy pártja ellenzékből megszavazná az előrehozott választásokat. Mindezt annak ismeretében mondta, hogy épp az SaS egyik képviselője, Miroslav Žiak volt az, aki az ellenzék tagjainál a kormány elleni bizalmatlanság kinyilvánításának lehetőségét szondázta.

 

„Azt gondolom, hogy végül valamilyen formában megújul a négyes koalíció”

 

– mondta Sulík, majd a műsor további részében jól kivehetően Igor Matovič kegyeinek elnyerése érdekében fogalmazott. Erről ITT írtunk bővebben.

 

Peter Pellegrini szerint, ha az SaS szerint Matovič nem képes kormányt vezetni, akkor hogyan gondolhatják, hogy egy minisztériumot el tudna vezetni.

 

„Azt hiszik, hogy akik három hétig egymás szemére vetettek minden létező személyeskedést, képesek lesznek együttműködni? Emberileg nagyon eltávolodtak egymástól“

 

– mutatott rá az ellenzéki politikus az OĽaNO és az SaS közti rossz viszonyra.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.