Nyitókép: reprofoto (Markíza live)

 

Érzékelhető változás állt be Richard Sulík retorikájában a vasárnap folyamán a kormányválság megoldását illetően. Míg az elmúlt napokban kemény kritikával illette Igor Matovič kormányfőt, alkalmatlannak nevezve őt a kormány irányítására, immár elfogadható kompromisszumnak nevezte annak lehetőségét, ha Matovič miniszterként a kormányban maradna.

 

Ez a véleményeltolódás a március 24-vel lejáró ultimátum közeledtével magyarázható, amit az SaS a kormányfő távozására adott.

 

Csakhogy időközben kiderült, hogy az ilyen ultimátum leginkább az SaS számára vált kényelmetlenné, mely a kormányból való távozásukat eredményezheti. A Körkép.sk forrásai szerint, melyről bővebben ITT és ITT írtunk, ugyanis jelenleg már megvan a parlamenti többség az SaS képviselői nélkül is.

 hirdetes_300x300  

 

Sulíknak így nem maradt más hátra, mint visszavonulót fújnia. Ez azt jelenti, hogy Matovičot miniszterként elfogadhatónak tartanák, amennyiben helyére egy másik OĽaNO-s miniszter, vélhetően Eduard Heger kerülne.

 

Peter Pellegrini szerint nevetséges, hogy az SaS azt a Matovičot tartaná elfogadható miniszternek, akit alkalmatlannak neveztek a kormány vezetésére.

 

A koalíciós tanács vasárnap este 18.00 órától kezdődő ülésén minden bizonnyal ez a kompromisszumos javaslat is terítékre kerül. Kérdés, mennyire van még egyáltalán szüksége a kormánykoalíciónak az SaS-ra az elmúlt napok nyilatkozatai után.

 

Sulík mindenesetre a Markíza vasárnapi vitaműsorában meggyőződésének adott hangot, hogy a négyes koalíció folytatására minden esély megvan.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.