Nyitókép: rtvs/reprofoto

 

Eduard Heger átmenetileg megbízott egészségügyi miniszter kedden megtartotta a tárca szokásos heti beszámolóját az aktuális járványhelyzetről. Mint fogalmazott, „egyelőre nagyon jól állunk”, majd jó híreket ígért.

 

A miniszter köszönetet mondott mindenkinek, aki betartja az aktuális járványügyi intézkedéseket. Úgy véli ez az, ami segített a helyzet javulásában.

 

Peter Stachura egészségügyi államtitkár  arról számolt be, hogy Szlovákiában jelenleg csökken az incidenciaszint a többi országgal összehasonlítva. Ez nagyon örömkeltő hír – fogalmazott az államtitkár, majd hozzátette, hogy ugyancsak örömre ad okot, hogy minden mutató nagyon pozitív trendet mutat. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy még mindig egy harc közepén vagyunk, így nem szabad feladni a korlátozások betartását.

 

 hirdetes_810x300  
reprofoto/rtvs

 

A kórházak még mindig leterheltek

 

A kórházakban továbbra is komoly a helyzet, még akkor is, ha némi javulás tapasztalható. Stachura szerint még mindig nagyon sokan szorulnak lélegeztetőgép segítségére. Összességében mintegy 3600 covidos beteget ápolnak kórházban.

 

Folyamatosan érkezik az oltóanyag

 

Jana Ježíková államtitkár az oltás folyamatáról beszámolva elmondta, hogy a Pfizer vakcinái az elvártaknak megfelelően érkezik, hetente mintegy 50 ezer adag oltóanyagot kap Szlovákia. Javul a helyzet a Modernával is, amellyel hetente mintegy 3000 főt oltanak be. Az AstraZenecával viszont voltak problémák, a szállítmányok nagyságának csökkenését regisztrálták. Ježíková szerint két héten belül javulhat a helyzet, mikor is hetente mintegy 100 ezer adag vakcina érkezhet majd az AstraZenecától.

 

reprofoto/rtvs

 

Szlovákiában jelenleg nagyjából 250 ezren kapták meg már mind a két oltást. Az egészségügyi tárca szerint a nyugdíjasotthonokban már a bentlakók nagyjából 60 százaléka megkapta legalább az első adag oltást.

 

Covid-automata

 

Stachura a Covid-automata aktuális állásáról elmondta, hogy Szlovákia továbbra is fekete besorolásban van, miután a kórházban ápoltak száma egyelőre nem csökkent 3000 alá. A másik két kritérium viszont pozitív – értékelt az államtitkár. Mint mondta, az új esetek száma és a reprodukciós szám is csökkent.

 

reprofoto/rtvs

 

Heger hangsúlyozta, hogy jelen pillanatban nem szabad még hátra dőlnünk, továbbra is be kell tartani az intézkedéseket.

 

„Nagyon jó úton haladunk, az intézkedések betartása a leghatásosabb fegyver, amink van”

 

mondta a miniszter, majd rámutatott, hogy még mindig vannak járások, ahol a helyzet romlása várható.

 

Covid-szemafor jelenleg, reprofoto/rtvs

 

A jövő héttől (március 29.) 14 fekete,  58 bordó és 7 piros járás lesz. A zöld ponttal megjelölt járásokban a helyzet további javulása, a pirossal jelölteknél a helyzet romlása várható.

 

Covid-szemafor a jövő héttől, reprofoto/rtvs

 

Heger szerint húsvétra még senki se várjon felszabadulást, továbbra is be kell tartani a korlátozó intézkedéseket.

 

„A következő hetekben és hónapokban nem mondhatjuk, hogy szélnek eresztjük az intézkedéseket”

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.