Nyitókép: aktuality.sk

 

Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes, a Za ľudí elnöke kedden koradélután bejelentette, hogy lemond pártja igazságügyi minisztere, Mária Kolíková. Remišová kiemelte, hogy egy olyan miniszter távozik, akinek munkájára „nagyon büszkék”, majd megköszönte az elmúlt évben elvégzett munkát.

 

Remišová sajtótájékoztatóján arról is beszámolt, hogy ha úgy látja majd, hogy a koalíciós tárgyalások nem vezetnek sehová, ő maga is lemond miniszteri posztjáról.

 

„Remélem, hogy ez nem következik be” – tette hozzá azzal, hogy továbbra is négy párt koalícióját tartja a kormányválság legjobb megoldásának. Kolíková elmondta, hogy kész visszatérni az igazságügyi minisztériumba, lemondásával csupán a kormányfő kérésére reagál.

 

 hirdetes_300x300  

„A követelések, melyek a kormány rekonstrukciójával függtek össze, teljesültek. Tehát sor kerülhet az átalakításra”

 

mondta.

 

Remišovának és pártjának Richard Sulíktól eltérően nem jelentene gondot, ha Igor Matovič miniszterként kormánytag maradna. Mint megjegyezte, ők csak azt kérték, hogy ne legyen tovább kormányfő és folytatódjon a négypárti kormányzás.

 

Mária Kolíková azután távozik, hogy Igor Matovič kormányfő mozgalma, az OĽaNO nevében megnevezte azokat a követeléseket, melyek teljesülésekor hajlandó lemondani miniszterelnöki pozíciójáról az előrehozott választások elkerülése, és a kormánykoalíció megtartása érdekében. A legnagyobb kormánypárt fő követelése Richard Sulík gazdasági miniszter, az SaS pártelnökének kormányból való távozása volt, emellett elfogadták Mária Kolíková távozásról szóló felajánlását is azzal, hogy helyére olyan minisztert kérnek, aki nem volt tagja a korábbi Smer-SNS-Most-Híd maffia-kormánynak.

 

Zuzana Čaputová államfő már jelezte, hogy ma 16 órakor veszi át Kolíková lemondását, az igazságügyi minisztérium vezetésével átmenetileg Veronika Remišovát bízza meg.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.