Nyitókép: aktuality.sk

 

A Szlovák Titkosszolgálat vezetőjeként ismeri a konspiráció elveit, ezért megengedhetetlen, hogy szabadlábon védekezzen, állítja a bíró, aki Vladimírovi Pčolinský ügyét kezeli. Esetében a nyomkövető bilincs sem jöhetett számításba,

 

Az aktuality.sk ismertette a bírósági határozatot, mellyel vizsgálati fogságba küldték Leopoldovba a SIS igazgatóját. Az indoklásban az szerepel, hogy félő, hogy folytatni fogja jogellenes tevékenységét és akadályoztatná az igazságszolgáltatást.

 

Pčolinskýt azzal vádolják, hogy 40 ezer eurós csúszópénz feléért leállította a csődeljárás királyának tartott Zoroslav Kollár lehallgatását és titkosszolgálat általi megfigyelését.

 hirdetes_300x300  

 

Az összeg felét ő, a másik felét pedig helyettese, Boris Beňa tehette zsebre. Beňát egy másik ügyben, a Júdás akcióban is megvádolták, aki elkezdett együttműködni a rendőrséggel. Az ügyben rajta kívül Ľudovít Makó, az adórendőrség korábbi feje is vall.

 

Gumival összefogott bankjegyköteg

 

Makó leírta a rendőrségnek azt is, hogyan vette át Zoroslav Kollártól a pénzt tonkházai kastélyában, majd két nap múlva átadta Beňának.

 

 „Még ugyanaznap a saját irodájában megnézte, hogy két részre osztva, gumival összefogva összesen 40 ezer euró összegű készpénz van, mellyel bement a SIS igazgatójának irodájába,“

 

– áll a bírósági határozatban. Miután Pčolinský megtudta, mennyi pénz van a borítékban, mondta helyettesének, hogy a felét hagyja meg.

 

Két hét múlva Pčolinský és Beňa rájöttek, hogy beosztottaik egy újabb telefonszámot is találtak, melyet Kollár használhatott. A SIS igazgatója utasította őket, hogy ne használják rá az informatikai-technikai berendezésüket. A rendőrség szerint mindezt már a csúszópénz elfogadásának hatására tette.

 

Beňa és Makó vallomásuk megegyezik, ami a bírós szerint növeli az esélyét annak, hogy igazat mondanak.

 

A bíró furcsának tartotta azt is, ahogy Pčolinský viselkedett, miután állítólag egy anonim levélben figyelmeztették, hogy mi készül ellene.

 

 „A bíró kérdésére, hogy mikor kezdett el érdeklődni aziránt, hogy lejáratás indulhat ellene és vád alá helyezhetik, előállt egy verzióval egy névtelen levélről, melyet lakásának parkolójában talált.”

 

Pčolinský szerint a levélben több más ismert személy neve is szerepelt összeköttetéseikkel, és annak leírásával, hogy milyen ügyekben érintettek.

 

 „Az ügyész kérdésére azt válaszolta, hogy a levél nem került bele a titkosított iratmappába, mert hogy ez eszébe sem jutott, illetve, hogy a levelet otthon eltette.“

 

A Pčolinský elleni vád részleteivel az aktuality.sk cikke foglalkozik bővebben.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.