Nyitókép: reprofotó

 

Igor Matovič kormányfő vasárnapi sajtótájékoztatóján bocsánatot kért azokért az üzengetésekért és veszekedésekért, amelyek az utóbbi hetekben az interneten zajlottak. Mint mondta, szerinte a válságot zárt ajtók mögött kellett volna megoldani.

 

„A válság akkor kezdődött, amikor Szlovákiában a legtöbb fertőzött feküdt a kórházban. Egy héttel ezelőtt kijelentettem, hogy hajlandó vagyok felkínálni a posztomat egy másik OĽaNO-tagnak”

 

– mondta Matovič.

 hirdetes_300x300  

 

 „A nagyhét estéjén, ami elsősorban a szenvedés, az áldozathozás és a megbocsátás szimbóluma, szeretnék a koalíció útjából eltávolítani minden akadályt annak érdekében, hogy az embereket ne gyötörjük többé a belső problémáinkkal”

 

– jelentette ki Matovič, aki helycserét ajánlott fel Eduard Heger pénzügyminiszterrel.

 

Mindez azt jelenti, hogy Eduard Heger lesz az új kormányfő, míg Igor Matovič a pénzügyminiszter.

 

Matovič egyúttal azt is kijelentette, hogy visszavonja az SaS és Za ľudí felé támasztott követeléseit.

 

„Úgy döntöttem, hogy visszavonom az SaS és a Za ľudí felé támasztott követeléseket, mert szeretném megmutatni, hogy a politikában nem mindig érvényes, hogy, aki kővel dob meg, azt kővel kell visszadobni”

 

– konstatálta Matovič.

 

A két koalíciós partner, Boris Kollár (Sme rodina) és Veronika Remišová (Za ľudí) is üdvözölte a kormányválság lezárását.

 

Heger kijelentette, hogy elfogadja a felkérést. Hozzátette hogy, az SaS támogatására is kísérletet tesz. Ezt követően kérik fel az államfőt az új kormányfő kinevezésére.

 

Kérdésekre nem volt lehetőség, így több részletkérdés egyelőre még nem derült ki. Többek között az sem, hogy a négyes koalíció folytatja-e az eddigi felállásban vagy sem.

 

Annyi leszögezhető, hogy az OĽaNO, a Sme rodina és a Za ľudí között már megszületett a megegyezés.

 

A Körkép.sk kalkulációi szerint a három párt az SaS nélkül is rendelkezik a szükséges parlamenti többséggel. Még akkor is, ha egyes Za ľudí politikusok azt nem támogatnák.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.