Nyitókép: YouTube/reprofotó

 

Štefan Harabin vesztesként került ki a tavalyi parlamenti választásokból. Pártja, a Vlasť mindössze a szavazatok 2,93%-át gyűjtötte be. Ez nemcsak azt jelentette, hogy a párt nem került be a parlamentbe, hanem azt is, hogy a Vlasť egy centet sem kapott az államtól.

 

Ez a tény azt eredményezte, hogy a párt nehéz anyagi helyzete került, melynek megoldását radikális lépésben látták – csődeljárást kértek a bíróságon, amelyet a bíróság jóvá is hagyott.

 

 hirdetes_810x300  

Harabin pártját a megalakulása óta kétes ügyek jellemezték. A Transparency International Slovensko (TIS) tavaly év elején a párt választások előtti kampányának gyanús finanszírozásra hívta a figyelmet. A TIS szerint Harabin pártja azok közé a pártok közé tartozott, amelynek az egyik legkevesebb esélye volt a kölcsöne visszatérítésére, mégis hatalmas hiteleket kapott a választási kampányra.

 

Nagylelkű adományozók

 

Két hónappal a parlamenti választások előtt a párt 395 ezer eurót gyűjtött össze. A TIS szerint a pártot elsősorban ismeretlen emberek támogatták. Százezer eurós kölcsönt kaptak például Mikuláš Koščotól, Ivan Černegától és Iveta Gálošová Bušová zsolnai ügyvédnőtől.

 

A Vlasť a finanszírozás különös formáját választotta, ami lehetővé tette a párt számára, hogy külföldi cégektől is pénzt tudjon fogadni. A pénzt nem ajándékként kérték, hanem kölcsönként. A kölcsön kamatai 1 és 2,5% között mozogtak. A támogatók számára a kölcsönt tavaly év végéig kellett volna visszafizetni.

 

A kampány végére a párt kölcsöne elérte a 970 ezer eurót. A párt eközben azzal számolt, hogy ha nem is jut be a parlamentbe, legalább a három százalékos határt eléri ahhoz, hogy állami járulékra tegyen szert. Mivel a párt csődeljárást kért, a támogatók nagy valószínűséggel nem fogják viszontlátni a pénzüket.

 

Amikor tavaly a párt finanszírozásával kapcsolatban kérdezték Harabint, azzal próbálta magát tisztásra mosni, hogy ő már nem tagja a Vlasť pártnak, ezért az ilyen típusú kérdéseket nem neki kell feltenni.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.