Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

A parlament mai ülésén első olvasatban elfogadta azt a módosítást, amely lehetővé teszi, hogy az útkarbantartók eltávolítsák az út mentén, gazdátlanul éktelenkedő autóroncsokat, amennyiben a jármű nem alkalmas közlekedésre. Hogy ne lehessen visszaélni a törvénnyel, a jármű alkalmatlanságának legalább fél éve fenn kell állnia, mielőtt eltávolítják. Az új törvény május 15-től lép hatályba.

 

Szlovákiában számtalan olyan parkolóhely van, ahol régi autók használhatatlan roncsai foglalják a helyet. A problémát az okozta, hogy  a roncsok eltávolíttatása rendkívül körülményes volt a bürokratikus akadályok miatt. A mostani szabályok szerint az autóroncsot csak akkor lehet eltávolítani, ha adott rendszámra szóló vagy mozgássérülteknek fenntartott parkolóhelyen áll, illetve, ha akadályozó szerepet játszik. Ez utóbbit azonban nem egyszerű bizonyítani.

 

Még nehezebb a roncsokat kijelenteni a hivatalokban. Az „autóroncs” kategória a közlekedésre nem képes járművekre vonatkozik. Ha például a parkoló tulajdonosa meg akar tőle szabadulni, megpróbálhatja átjelenteni a járművet ebbe a kategóriába. Csakhogy ennek meghiúsítására elég, ha a tulajdonos pár méterrel arrébb mozdítja (bármilyen eszközzel) a járművet, és az egész bürokratikus procedúra kezdődhet elölről.

 

 hirdetes_400x285  

A TVnoviny.sk korábbi cikke szerint csak Pozsonyligetfalun 750 autóroncsot számoltak össze. Az új törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy a bürokratikus labirintus elkerülésével megszabaduljanak a roncsoktól. Az új törvénynek ugyanis az is elég lesz, ha az autó huzamosabb ideje lejárt STK-val vagy EK-val rendelkezik.

 

TVnoviny.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.