Nyitókép forrása: pravda.sk

 

Majd egy hónapig tartó kormányválságot követően átszervezte magát a négyeskoalíció, és Igor Matovič kormányfő helyet cserélt Eduard Heger pénzügyminiszterrel. Matovič 376 napig volt hivatalban, ez az önálló Szlovákia rövid történetének negyedik legrövidebb kormányfősége volt – igaz, sorsát egy második világháború óta nem látott válság és a liberális mainstream aknamunkája pecsételte meg. A kabinet nem hiánytalan, a munkaügyi miniszter személye még kérdéses, a Sme rodina által eredetileg jelölt Jozef Hlinka nem kapott bizalmat az államfőtől – mečiari időkben vállalt szerepe miatt. Zuzana Čaputová kormányfő csütörtök délelőtt nevezte ki a Heger-kormányt.

 

OĽANO-s miniszterek

 

A kormányválság elején kiszorított Marek Krajčí volt egészségügyi miniszter helyére az OĽANO Vladimír Lengvarskýt jelölte. Igor Matovič a pénzügyminisztériumot veszi át, egyben kormányfőhelyettes lesz. A pénzügyminiszteri posztot nem szabad alábecsülni. Bár a tárca nem annyira alkalmas politikai karrierépítésre, egyetlen olyan költségvetést érintő projekt sem valósulhat meg, amelyet nem hagy jóvá a pénzügyminiszter.

 

A védelmi miniszter Jaroslav Naď marad, nem lesz változás az agártárca élén sem, ott Ján Mičosvský folytathatja a munkát. A környezetvédelmi és a kulturális miniszteri posztok esetében sincs változás, az előbbit Ján Budaj, az utóbbit Natália Milanová tölti be a kormányátalakítás után is. A belügyminisztériumot, ahogy eddig, Roman Mikulec vezeti.

 hirdetes_300x300  

 

A Sme rodinánál több a kérdőjel

 

Boris Kollár pártja nincs könnyű helyzetben. Őket nem a kormányválság tépázta meg, hanem saját jelöltjeik viselt dolgai. A kormányválság kirobbanásának hetében tartóztatta le a NAKA Vladimír Pčolinskýt, a Szlovák Titkosszolgálatok vezetőjét. A SIS igazgatójának jelöléséről a Sme rodina a botrány miatt sem mondott le.

 

Milan Krajniak munka-, család- és szociálisügyi miniszter helyére eredetileg Jozef Hlinkát szánták, ám róla kiderült, hogy 1997-ben Mečiar egyik miniszterének volt a tanácsadója. Zuzana Čaputová államfő a Hlinkával folytatott személyes találkozó után kijelentette, hogy Heger kormányát egyelőre munkaügyi miniszter nélkül nevezi ki. Krajniak a sajtónak azt nyilatkozta, hogy pártja a jövő héten megnevezi utódját.

 

A Sme rodinának összesen 3 miniszteri poszt jár. Štefan Holý marad kormányfőhelyettes, és Andrej Doležal is folytathatja a közlekedési minisztérium élén. Holý akár saját kormányfőhelyettesi hivatalt is kaphat, az erről szóló módosítójavaslatot a képviselők már elfogadták. A módosítás azt mondja ki, hogy a tárca nélküli kormányfőhelyettes alakíthat ki saját hivatalt a kormányhivatalon belül.

 

A liberálisok szépen visszaköltöztek – változtatás nélkül

 

A kormányválságot kirobbantó, átszervezést követelő SaS semmilyen változást nem hajtott végre saját háza táján: a minisztereket illetően. Branislav Gröhling megtarthatta az oktatási tárcát, Ivan Korčok lehet továbbra is külügyminiszter, Richard Sulík pedig visszatér a gazdasági minisztériumhoz, egyúttal kormányfőhelyettes is lesz.

 

A legkisebb kormánypártnak, a Za ľudínak kettő miniszteri hely jut. Az igazságügyi tárcát a párt liberális szárnyát képviselő, a kormányválság kirobbantásában szintén nagy szerepet játszó Mária Kolíková vezetheti – megint. A regiófejlesztésért és informatizációért felelős kormányfőhelyettes a válság idején Sulíkkal szemben állást foglaló Veronika Remišová pártelnök maradt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.