Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

A mérvdónak éppenséggel nem tekintett Actly-ügynökség tett közzé politikai felmérést pénteken, amelyet a kormányválság kirobbanása után, március 27. és 31. között végeztek el. Eszerint elsősorban a baloldali pártok járnának jól, ha most lennének a választások.

 

Az Actly szerint a Hlas 22,7 százalékkal nyerné meg a választásokat, utána jócskán lemaradva Robert Fico és a Smer lenne a második 10,5 százalékkal. Szorosan mögötte az SaS következne 10,3 százalékkal, míg a jelenlegi legnagyobb kormánypárt, az OĽANO csak 9,6 százalékot kapott az Actlytól. A Sme rodina azonban ennél az ügynökségnél kifejezetten jól szerepelt – míg a Focus az utóbbi időben parlamenti küszöb közelébe mérte őket, az Actly szerint 9,5 százalékon állnak.

 

Az Actly szerint is bejutnának azonban a parlamentbe a balliberálisok, 7,4 százalékot kapott a Progresívne Slovensko, illetve szintén a parlamenti pártok közé kerülhetne a KDH is 5,6 százalékkal.

 

 hirdetes_400x285  

Szorosan küszöb alatt mérte az ügynökség az ĽSNS-ből, alig pár hete pártot vásároló Uhrík-Mazurek-Ďurica hármas – 4,9 százalékot kaptak, ami egészen gyanús eredménynek számít, tekintve, hogy az ĽSNS csaknem a lista aljára került a maga 2,9 százalékával.

 

Uhríkék után következik a sorban a Szövetség, amelyet 4,1 százalékra mért az Actly. A legkisebb kormánypárt 3,7 százalékkal szorulna ki a parlamentből.

 

 

Ami a mandátumok megoszlását illeti, ott a sajátos eredmény miatt elég szélsőséges variációkra is lehetőség van. A Hlas és a Smer együtt 66 mandátummal rendelkezik, így elég egyetlen tetszőleges partnert maguk közé venniük, hogy kormányozni tudjanak. Az SaS-szel szövetkezve 86, a Sme rodinával 85, a PS-szel 81, a KDH-val 77 mandátumok lenne.

 

Egy tisztán balliberális koalíció létrehozására is van lehetőség az Actly szerint, egy Hlas-SaS-PS formációnak 80 mandátuma lenne, ami elég kényelmes többséget jelent. Jobboldali kormányt ebből a felhozatalból lehetetlen létrehozni.

 

A felmérésben rákérdeztek arra is, a lakosság hányad része akar előrehozott választásokat. A fenntartásokkal kezelendő eredmények szerint 55 százalék „biztosan” vagy „inkább” előrehozott választásokat szeretne.

 

Forrás: Bystricoviny.sk

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!