Nyitókép: TASR/AP

 

Az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) március végéig 2 743 mellékhatást regisztrált a koronavírus elleni oltás után. A jelentések közül a szakemberek 103-at értékeltek ki komoly esetként – tájékoztatott a hivatal a weboldalán.

 

Pfizer/BioNTech

 

 hirdetes_400x285  

A Pfizer/BioNTech konzorcium Comirnaty vakcinájával történő oltás után a leggyakoribb enyhe tünetek közé az oltás helyének fájdalma, megduzzadása, illetve bepirosodása tartozik, ezenkívül a hónalji nyirokcsomók megduzzadása és fájdalma, hidegrázás, láz, fáradtság, szédülés és fejfájás is a gyakori mellékhatások közé sorolható.

 

A ŠÚKL szerint a Comirnaty vakcinával történő oltás után jelentkező komoly tünetek közé a tartós vérnyomás-emelkedés (általában a magas vérnyomással kezelt pácienseknél), az összeesés előtti állapot, az összeesés, trombózis és az allergiás reakció sorolható. Egy esetben anafilaxiás reakciót és arcidegbénulást is regisztráltak.

 

Március végéig a Pfizer/BioNTech vakcina első adagját 441 357 személy kapta meg, míg a második adagot 240 732 személy. A ŠÚKL tájékoztatása szerint ezzel a vakcinával kapcsolatban 1 386 mellékhatással kapcsolatos jelentés érkezett, ebből 61 komoly tünet volt, egy pedig halálos eset.

 

Moderna

 

A ŠÚKL szerint a Moderna-vakcina esetében a leggyakoribb mellékhatások közé az oltás helyének megduzzadása, bepirosodása és viszketése tartozik, ezenkívül lázat, izom- és ízületi fájdalmat, fejfájást, hidegrázást és fáradtságot is regisztráltak. A Moderna-vakcina okozta súlyosabb tünetek közé a tartós vérnyomás-emelkedés és az ideiglenes paralízis tartozik.

 

A Moderna-vakcina első adagjával eddig 40 549 személyt oltottak be, míg a második adag oltóanyagot 21 244 személy kapta meg. A vakcinával kapcsolatos mellékhatást 88 esetben jelentettek, ebből négy volt komoly, egy pedig halálos eset.

 

AstraZeneca

 

A hivatal jelentése szerint az AstraZeneca vakcinával – újonnan Vaxzevria – történő oltás után leggyakrabban láz, hidegrázás, fej- és testfájás, fáradtság (az influenzához hasonló tünetek) jelentkeznek, de a gyakori, enyhe tünetek közé sorolandó a hányás, hasmenés, bőrreakció (kiütések) és a zsibbadás. A komoly tünetek közé tartozik a rövid eszméletvesztés, trombózis, tartós vérnyomás-emelkedés, arcidegbénulás, epilepsziás roham (az epilepsziára kezelt pácienseknél) és ájulás.

 

A ŠÚKL információi szerint az AstraZeneca-vakcina első adagjával eddig 237 512 személyt oltottak be, míg a második adaggal 65-öt személyt. Mellékhatást 1 262 esetben jelentettek, ebből 38 eset volt súlyos.

 

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a mellékhatások előfordulása és intenzitása függ az adott személy egészségi állapotától, korától, a használt gyógyszerektől, az immunreakciótól és gyakran az illető pszichikai beállítottságától is. Mindemellett a mellékhatások előfordulása és intenzitása attól is függ, hogy az illető az első vagy a második dózist kapta-e meg.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.