Nyitókép: SME

 

Frissítve: 22.03 Újra utazhatunk majd egyik járásból a másikba.

 

Két hét. Ennyi időn belül kiderül, hogy betartották-e az emberek a húsvét alatt a járványügyi intézkedéseket, látogatták-e egymást az ünnepek alatt, vagy sem. A mutatók ugyanis húsvét előtt a szigorú megkötéseknek köszönhetően javulófélben voltak. Amennyiben a tendencia rosszabbodik, az ismét az emberi felelőtlenségnek lesz jellemzően betudható. És mint általában, azok követelőznek majd a leghangosabban, akik az előírásokat sem tartották be. De nézzük a pozitív forgatókönyvet.

 

A SME-nek nyilatkozó epidemiológus, Zuzana Krištúfková szerint ez azt eredményezheti, hogy a könnyítések később kezdődhetnek.

  hirdetes_300x300   

 

Amennyiben azonban a mutatók nem romlanak, legkésőbb április 19-től megkezdődhet Szlovákiában a járványügyi intézkedések könnyítése. Ez lehet az első ilyen nyár óta.

 

Javuló járványhelyzet: Itt az új járásbesorolás. Már csak két fekete régió maradt

 

Ezt mutatja az érvényben levő Covid-automata is. Március utolsó napjaiban 3000 alá csökkent a kórházakban ápolt fertőzöttek száma, ami annak feltétele, hogy feketéből bordó sávba kerüljünk. Ez egyúttal bizonyos rendelkezések könnyítését is eredményezi. Húsvét előtt szerdán 2 844 személy feküdt összesen kórházakban az országban, nagyszombaton 2 627-en. Ezek azok a sarokszámok, melyekhez érdemes lesz majd viszonyítani a járványhelyzet alakulását.

 

Mit jelent a bordó besorolás?

 

Bordó besorolásnál már kinyithatnak az üzletek. Persze nem azonnal és mindenkinek, hanem úgy, hogy egy-egy vevőre legalább 15 négyzetméter terület jusson. Természetesen kötelező lesz a negatív antivírusteszt felmutatása. További könnyítés, hogy utazhatunk a járások között, és megnyílhatnak az uszodák is, legfeljebb fő számára.

 

Istentiszteleteket is tarthatnak majd a templomokban, ugyanúgy 1 személy 15 négyzetméterre alapon. A könnyítés következtében megnyithatnak majd a hotelok is. Azzal, hogy a közös helyiségek, mint pl. étterem, továbbra is zárva marad.

 

Ugyanúgy az iskolák is kinyithatnak, mégpedig a kilencedikesek és végzők középiskolások számára is.

 

A könnyítés egyéni tárlatvezetés szintjén a múzeumok és galériák számára is nyitást jelent. 1 vendég 15 négyzetméterre kell, hogy jusson ez esetben is.

 

Áprilisban két könnyítés is jöhet

 

Ha nem rontjuk el saját felelőtlenségünkkel a járványhelyzetet, akkor április végére 2500 alá csökkenhet a kórházakban ápolt fertőzöttek száma. Ez azt jelenti, hogy április 26-tól sötét bordóról világos rózsaszín sávba kerülünk a Covid-automata szerint.

 

Hogy mit jelent mindez?

 

Például a teraszok megnyitását a bárokban és éttermekben úgy, hogy az asztalok között be van tartva a két méteres különbség. Továbbá mindenki, aki szeretne leülni, negatív vírusteszttel kell, hogy rendelkezzen.

 

Ennél a besorolásnál már az edzőtermek, színházak, mozik is megnyithatnak a negatív vírusteszttel rendelkezők számára. Az istentiszteleteken pedig már eltörlik a korlátozást.

 

Az elkövetkező napokban várhatóan ismét politikai üggyé válik a nyitás. Az egyes pártok populizmusuk mértékétől újra visszatérhetnek régi agendájukhoz.

 

A részleteket illetően érdemes megvárni a húsvét utáni első járványügyi konzílium ülését és az új egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóját, akik már a legfrissebb adatok kiértékelésén dolgoznak, beleértve a nyitás feltételeinek meghatározását is.

 

Körkép.sk/SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!