Nyitókép: TASR/Jaroslav Novák

 

Április 19-től enyhíthetik a járványellenes óvintézkedéseket. Ennek oka a javuló járványhelyzet, a háromezres határ alá csökkent kórházi kezelésre szoruló betegek száma, illetve az alacsonyabb reprodukciós szám. Ez azt jelenti, hogy az ország április 19-től áttérhet a bordó fázisba – jelentette ki Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter jelenlétében Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének igazgatója.

 

„A helyzet enyhe javulást mutat, de még nem nyertük meg a harcot“

 

– jelentette ki az egészségügyi miniszter. Lengvarský elmondása szerint április 12-től a COVID-automata alapján már csak két járás lesz fekete besorolású, Kiszucaújhely és Poprád. A bordó zónában 36 járás lesz, míg a piros zónában 39. Az ország jövő héten továbbra is a fekete besorolásban marad.

 

Lengvarský tájékoztatása szerint továbbra is nagyon sok páciens van lélegezetőgépen. Mint mondta, csütörtökön összeül a szakemberekből álló konzílium, amely a tesztelés további módjáról és az óvintézkedések módosításáról fog dönteni.

 hirdetes_810x300  

 

Mišík rámutatott arra, hogy a szomszédos országokban szintén csökken az új fertőzöttek száma, viszont továbbra is nagyon sok ember hal meg. Úgy véli, meg kell várni, hogy kiderüljön, a húsvéti ünnepek miatti mobilitás hatással lesz-e az új fertőzöttek számának alakulására.

 

A koronavírus-járvány a beoltottak számának köszönhetően is javul. Április végéig további 600 ezer vakcina érkezik Szlovákiában. Mišík szerint a Johnson&Johnson egydózisú vakcinájából 26 ezer adag érkezik az országba. Az Egészségügyi Elemzések Intézetének igazgatója azt is kihangsúlyozta, hogy Szlovákiában már negyedmillióan kapták meg a koronavírus elleni oltás második dózisát.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.